A što bi bilo da je student udario profesora ili dekana?

"IZRAVNI povod za blokadu Filozofskog fakulteta besramna obmana dekana Borasa", stoji u današnjoj izjavi za javnost Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu u kojoj se obrazlaže kako je blokiran čitav administrativni dio zgrade što je zapravo nastavak studentske borbe za potpuno javno financirano i svima dostupno visoko obrazovanje kao javno dobro.

Naime studenti naglašavaju kako je dekan Boras slušajući naputak Fakultetskog vijeća, prvotno pristao na to da se studenti druge i treće godine preddiplomskog studija mogu upisati bez plaćanja školarina te da ih moraju uplatiti ukoliko Ministarstvo ne podmiri obveze do 15. 12. 2011., tražeći tako opravdano od države da preuzme svoje obveze u vezi s financiranjem visokog obrazovanja.

Fizički napad na studenticu

"No obećanje ludom radovanje, dekan Boras je to odmah sutradan, na potpunu nevjericu studenata i nastavnog osoblja, porekao i promijenio svoju odluku, koju je poslije nadopunio i vrlo prozirnim lažima u javnosti", naglašava se u službenom priopćenju Plenuma u kojoj se dodaje da je nakon takvog sramotnog ponašanja, dekan sve to dodatno začinio nečuvenim incidentom prvog jutra obnovljene blokade, kada je bezobzirno nasrnuo i fizički napao studenticu.

Plenum smatra da se takvo bestidno ponašanje ne smije i ne može tolerirati te je odlučio da će od nadležnih instanci tražiti ne samo smjenjivanje nasilnog dekana Borasa s njegove pozicije kao dekana nego i kao profesora na fakultetu.

"Svima onima koji pokušavaju relativizirati rečeni događaj postavljamo pitanje – što bi se dogodilo da je neki student fizički nasrnuo na profesora?", navodi se u priopćenju u kojem se osvrću i na nedovoljno financiranje znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj.

Prošla uprava ostavila dug od 20 milijuna kuna


Izgovor uprave fakulteta i MZOŠ-a za naplaćivanje školarina studentima i njihovim roditeljima jest da nema drugog izbora jer da novaca nema, podsjećaju studenti, dodajući da su to lažna opravdanja.

"U ovom trenutku vidimo širom svijeta – za obrazovanje, znanost, zdravstvo, socijalu, tj. za 'male ljude', sredstava nikad nema. Kada je pak riječ o interesu politike, ratova, banaka, krupnog kapitala i sl. – novci se uvijek nađu. Na takvu logiku nikada nećemo pristati. Nedopustivo je da se iz državnog proračuna za obrazovanje izdvaja svega 0,7 posto sredstava", stoji među zaključcima Plenuma u kojima se posebno ističe da ne postoji i partikularni razlog zašto je FF u lošoj financijskoj situaciji te danas mora dugove sređivati i nadoknađivati preko studentske grbače.

Prošla je fakultetska uprava, napominju studenti ostavila dug od 20 milijuna u kojoj je sjedio i današnji dekan.

Malverzacije i koruptivne radnje nikada do kraja razjašnjenje

"Rečene malverzacije nisu nikad do kraja objašnjene, a sadašnja ih je fakultetska uprava, pod vodstvom nasilnog dekana Borasa, propustila sankcionirati, pokušavajući sakriti svoju izravnu povezanost s prošlom upravom", navodi se u priopćenju s Plenuma dodajući da su ovakve koruptivne radnje izravna posljedica upravo komercijalizacije visokog obrazovanja i znanosti te nedostatka direktnodemokratskoga nadzora odozdo na fakultetima.

"Nema sumnje da je za današnju situaciju s visokim obrazovanjem odgovorna štetna neoliberalna politika države, no to ne znači da se zato može opravdati kolaboracionistička politika koju na štetu studenata provode uprave fakulteta kao što je uprava pod vodstvom dekana Borasa. Nastavljamo svoju borbu za potpuno javno financirano i svima dostupno obrazovanje od dječjih vrtića do doktorata!", zaključuje se na kraju.

Pročitajte više