Actavis će za Plivu ponuditi više od Barra?

ISLANDSKA tvrtka Actavis navodno priprema novu, treću ponudu za preuzimanje Plive u kojoj će za našu farmaceutsku kompaniju ponuditi više od američke kompanije Barr Pharmaceuticals.

Kako doznaje Business.hr, Islanđani bi s novom ponudom za preuzimanje Plive trebali izići ovaj tjedan, a neće je javno objaviti dok je ne odobri HANFA.

Dioničari Actavisa u utorak bi trebali odobriti izdavanje nove emisije dionica Actavisa vrijedne 200 milijuna eura. Dioničari bi trebali odobriti i izdavanje prava konvertibilnih u dionice, temeljem kojih se Actavis kani zadužiti za još 525 milijuna eura.

Prema aktualnim ponudama Actavis nudi 735 kuna (zajedno s 12 kuna dividende), dok Barr nudi 755 kuna (zajedno s 12 kuna dividende) po dionici. Actavis već raspolaže s 20,233 posto Plivinih dionica.

Barr je danas objavio da će službenu javnu ponudu HANFA-i dostaviti ovaj tjedan (Business piše u srijedu), a Actavis krajem tjedna. Očekuje se da će obje kompanije ponuditi više nego što su to dosad učinile.

U petak je zaključna cijena Plivine dionice na Zagrebačkoj burzi iznosila je 771 kunu (2,1 posto više od Barrove ponude te 4,9 posto više od Actavisove), a bilo je i transakcija po 778 kuna. S obzirom na planirani iznos nove emisije dionica, nije realno očekivati da će Actavis ponuditi više od 800 kuna po dionici.

Ako poveća ponudu za Plivu za svih 200 milijuna eura, značilo bi to podizanje ponude 8,7 posto, odnosno za 64 kune, na 799 kuna.

Pročitajte više