Žužul drži ključeve Plive?

PREDSJEDNIK Uprave Plive Željko Čović ušao je u otvoreni sukob s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA-om), ustvrdivši kako Agencija pogoduje islandskom Actavisu.

Ugledna agencija Reuters izvještava o promjeni raspoloženja u hrvatskoj Vladi, čiji je glasnogovornik Ratko Maček potvrdio kako je Vlada spremna prodati svojih 17 posto dionica Plive unatoč odredbama Zakona o privatizaciji.

Vlada na to, naravno, ima pravo, ali takav bi čin bio konačna potvrda da je vladajućima u interesu posao oko preuzimanja Plive zaviti u veo netransparentnosti. Da se radi o obratu za 180 stupnjeva, potvrđuje i podatak da je potpredsjednik Vlade Damir Polančec u travnju eksplicite tvrdio kako Vlada neće prodavati dionice Plive.

No, ono što je uvjerljivo najzanimljivije u cijeloj priči oko borbe američkog Barra i islandskog Actavisa za kontrolu nad Plivom jest informacija da se, prema tvrdnjama Business.hr-a, kao lobist za Amerikance pojavio bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, prvi ministar u povijesti neovisne Hrvatske koji je podnio ostavku zbog pritiska javnosti. Žužul je i ranije lobirao za interese američkih tvrtki u Hrvatskoj, a do dan danas je ostao čovjek od nemalog povjerenja premijera Ive Sanadera.

Žužul je, naime, u utorak 4. srpnja viđen u zagrebačkom restoranu Vinodol s predsjednikom Uprave Plive Željkom Čovićem i predstavnikom američkog Barra, piše u četvrtak Business.hr.

Kako doznajemo, u četvrtak su Business.hr-u pristigla dva demantija informacije o sastanku Žužula i Čovića u restoranu Vinodol u utorak 4. srpnja.

Predsjednik Uprave Plive, Željko Čović, tako u demantiju tvrdi kako dotičnog dana niti bilo kojeg drugog dana nije bio na ručku s Miomirom Žužulom te predstavnicima Barra. No, potom je pristigao i demanti Miomira Žužula, koji je kazao kako je u restoranu Vinodol u utorak "sreo" Željka Čovića te ga pozdravio, te kako o nikakvom ručku odnosno sastanku nema niti govora.

Nakon napada Željka Čovića na HANFA-u, koja mora osigurati zakonitost i regularnost tržišnog natjecanja za Plivu, te pojave dubiozne figure Sanaderovog intimusa Žužula, posve je jasno da će u preuzimanju Plive ključni biti interesi uskog kruga ljudi iz političko-menadžerskih voda, a ne isključivo zaposlenika i dioničara Plive.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara