Adlešić sa ženskim udrugama o pobačaju i potpomognutoj oplodnji

POTPREDSJEDNICA Hrvatskog sabora i HSLS-a Đurđa Adlešić danas se na sastanku s predstavnicama ženskih nevladinih udruga založila da u saborsku proceduru što prije uđe zakonski tekst o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Inzistirat ćemo da se zakon o potpomognutoj oplodnji donese do ljeta, rekla je Adlešić.

Novinare je izvijestila da je s predstavnicama ženskih nevladinih udruga dogovorila da organiziraju okrugli stol na koji će o zakonu o potpomognutoj oplodnji razgovarati stručnjaci, predstavnici političkih stranaka i ženskih nevladinih udruga.

Kod žena se pojavio strah da će izgubiti prava stečena prije stotinu godina, rekla je Adlešić dodajući da pritom misli na pravo na pobačaj.

Udruga Roda pokrenula je jučer potpisivanje peticije da prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji što hitnije uđe u saborsku proceduru, rekla je Ivana Zanze iz te udruge, dodajući da je peticiju potpisalo više od 500 ljudi.

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. rekla je kako misli da je ovo trenutak da se "sve žene zapitaju kamo klima koju svjedočimo posljednjih nekoliko mjeseci vodi žene i što će se dogoditi".

"Vidimo da u stvari to jest napad na žene, jer se s jedne strane želi zabraniti pobačaj jer trebamo popraviti demografsku sliku Hrvatske, a s druge strane one žene koje prolaze silne torture, zdravstvene probleme i koje žele pod svaku cijenu biti majkama na koncu se proglašavaju roditeljicama stvari i to oštećenih stvari", rekla je Sarnavka te pozvala žene da podignu glas da im se ne oduzmu prava koja su se unatrag sto godina počela stjecati.

Sanja Juras iz lezbijske udruge Kontra založila se za pravo svake žene na medicinski potpomognutu oplodnju, a Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb da pobačaj bude "socijalan", odnosno po cijeni dostupan siromašnim ženama.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok rekao je da svatko ima pravo izricati svoje mišljenje, pa prema tome i Crkva, ali nema pravo utjecati na zakonodavne postupke. Crkvi nije mjesto u školi, Saboru, u javnim institucijama, rekao je Čehok.

Pročitajte više