Adlešić: Vrijeme da se Vlada okrene rješavanju pitanja sa susjedima

VRIJEME je da se Vlada u vanjskopolitičkim pitanjima okrene rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima koja ne smiju pasti u sjenu napora da se uđe u EU, rekla je danas Đurđa Adlešić na konferenciji za novinare Kluba HSLS DC LS.

Adlešić je izrazila zadovoljstvo jasnim premijerovim odgovorom o Ljubljanskoj banci, no naglasila je da treba rješavati pitanja granica.

Mišljenja je da će se razgraničenje na moru, kao najspornije pitanje u odnosima dviju država morati rješavati pred međunarodnim pravnim institucijama.

Adlešić naime izražava bojazan da bi u eventualnoj međunarodnoj arbitraži Račanov paraf mogao biti otežavajući za Hrvatsku.

Pozdravila je istup slovenskih liberala koji su za odluku Janšine vlade o Piranu rekli da nije u skladu s međunarodnim pravom.

Vrijeme je da liberali preuzmu inicijativu u međudržavnim odnosima, istaknula je Adlešić najavivši da će se 19. siječnja u Mokricama sastati s potpredsjednikom slovenskog parlamenta i liberalnim čelnikom Markom Pavlihom.

O tom je sastanku, kaže, obavijestila i premijera Ivu Sanadera.

Potpredsjednik LS-a Zlatko Kramarić odbacio je prijedlog po kojemu bi mandati u buduće pripadali političkim strankama, a ne zastupnicima odnosno vijećnicima.

Takvu ideju prije nekoliko je dana iznijela čelnica HNS-a Vesna Pusić.

Kramarić kaže da takve ideje nemaju veze s demokracijom, da je takvo nešto posljednji put viđeno u Sovjetskom Savezu za vrijeme Lenjina i Staljina.

Izražava i čuđenje da takve inicijative dolaze od onih koji tvrde da pripadaju liberalnoj opciji, a i same sudjeluju u trgovini mandatima.

Adlešić i Kramarić pri tom su spomenuli ponašanje HNS-ovaca u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Osijeku.

Pročitajte više