Adolfina bocka kancelarku: "Je li vam Njemačka sad dovoljno raznobojna, Frau Merkel?"

Foto: Facebook, FAH

NEDAVNI niz krvavih napada dodatno je podijelio njemačko društvo, ionako sukobljeno oko odluke kancelarke Angele Merkel da otvori granice i u zemlju pusti više od milijun izbjeglica i imigranata.

Priliku da na nedavnim događajima poentira nije propustila Frauke Petry, predsjednica Alternative für Deutschland, desne stranke koja je postala najveća prijetnja za ustaljeni njemački politički poredak. 

“Wuerzburg, Reutlingen, Ansbach - je li vam Njemačka sad dovoljno raznobojna, gospođo Merkel? Što se još treba dogoditi da bi vlasti otvorile oči i vidjele što se trenutno događa u Njemačkoj?", upitala je jučer na svom Facebook profilu, izazvavši oduševljenje brojnih sljedbenika.  

Slatka Pretzy ili opaka Adolfina?

Oni skloni njoj imidž ledene desničarke nastoje ublažiti nadimkom Pretzy, dok su je politički protivnici prozvali Adolfina. Bliski prijatelji kažu da je topla, inteligentna, koristi reference na dijela velikih filozofa i klasičnu glazbu. Sama odlučno poriče da je AfD desno populistička ili antiimigrantska stranka. Tvrdi kako provodi "konzervativno-liberalnu" politiku, ne obazirući se na to što ju je na čelo ionako desnog AfD-a dovela podrška najtvrđeg, nacional konzervativnog krila stranke.

Na izborima koji su u rujnu prošle godine održani u tri njemačke savezne države AfD je ostvario značajan uspjeh, i pokazao potencijal da u budućnosti ozbiljno zaprijeti vladajućoj Kršćansko-demokratskoj uniji Angele Merkel.

Sama Merkel je dosad izbjegavala dopustiti da je se uvuče u politička prepucavanja oko navodne ili stvarne opasnosti od ljudi koje je pustila u Njemačku. Javnosti se obratila nakon pucnjave u minhenskom šoping centru. Obećala je da će učiniti sve da zaštiti slobudu i sigurnost građana, ali nije spomenula eventualne promjene u politici prema izbjeglicama.

Vladu je nakon posljednjih napada najviše branio ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, koji je izjavio kako ne smatra da je kancelarkina politika prema izbjeglicama, koja podrazumijeva očekivanja da će se ovi brzo integrirati u njemačko društvo, bila pretjerano optimistična. Posljednji potezi njemačke vlade ipak pokazuju da Merkel novonastalu situaciju doživljava ozbiljno.

Stroži zakoni o azilu

Njemačka već nekoliko mjeseci postupno uvodi strože zakone o azilu koji bi trebali smanjiti broj izbjeglica. Ovoga je mjeseca u parlamentu izglasan novi zakon o integraciji, koji bi izbjeglicama trebao omogućiti lakši pristup tržištu rada. Otvorena je i mogućnost smanjivanja socijalnih povlastica i uskrata boravišne dozvole za pridošlice koji odbiju pohađati predavanja o integraciji ili naučiti njemački jezik. Izvršen je i diplomatski pritisak kojim se od država čiji građani ne uspiju dobiti azil te ljude prime natrag.

Sve su te mjere smanjile broj izbjeglica koje dolaze u Njemačku. U protekla tri mjeseca ulazilo ih je po 16.000, što je značajan pad u odnosu na najfrekventnija razdoblja prošle godine. Novi zakoni će vjerojatno još više smanjiti taj broj. Pitanje je samo hoće li to biti dovoljno da zaustavi akceleraciju desnih snaga u njemačkoj politici i kancelarki da vremena da pronađe kvalitetna rješenja za strance koji su već u zemlji. Idući parlamentarni izbori održat će se u jesen 2017. godine. Ako se kroz sljedećih godinu dana ponove napadi kakve smo vidjeli proteklog tjedna, nije potpuno nezamislivo niti to da Njemačka dobije novu kancelarku.    

Pročitajte više