Afera Bankomat: HPB dao 90 milijuna kuna kredita za šumu vrijednu 755 tisuća kuna?

HRVATSKA poštanska banka, čije je poslovanje pod istragom, 2007. i 2008. godine je dala 88,8 milijuna kuna kredita tvrtki Nominat sa sjedištem u Zagrebu, uz založno pravo na zemljište u Dugoj Uvali u neposrednoj blizini već izgrađenog hotela i turističkog naselja Croatia, službeno procijenjeno na samo 755.900 kuna.

Prema pisanju iPressa, u Općini Marčana kojoj pripada i Duga Uvala, više godina traju sukobi oko Prostornoga plana jer se općinske čelnike optužuje da rade u korist tvrtki i pojedinaca izvan općine, a na teret žitelja. Među sumnjivim poslovima je i knjiženje tvrtke Nominat na 94.283 m2 šumskog zemljišta, kojim se potom baratalo kao pokrićem za višemilijunske kredite kod HPB-a.

Prema pisanju iPressa, prvo je tvrtku Veris Trgovina osnovao Mario Ježić iz Zagreba koji je naručio elaborat procjene tržišne vrijednosti zemljišta u Dugoj Uvali. U listopadu 2006. procjenitelj Mirko Kožulj je šumsko zemljište koje je Veris kupio u Dugoj Uvali procijenio na 755.900 kuna, nakon čega je Veris osnovao tvrtku Nominat i te nekretnine unio u njen temeljni kapital. Za direktora Nominata imenovan je Željko Brekalo iz Sesveta. U kapital Nominata su unesene navedene nekretnine u vrijednosti od 755.900 kn. U ugovoru Verisa i Nominata iz prosinca 2006. godine stoji da je vrijednost unesenih nekretnina porasla na 33 milijuna kuna, od čega je 32,2 milijuna kuna iznos potraživanja HPB-a s osnova upisanog založnog prava na nekretnini pod brojem Z-949/06. Pod tim su brojem skrivene sve zemljišne čestice iz Duge Uvale s kojima je cijeli posao i pokrenut.

Nepoznato gdje je utrošeno 88,8 milijuna kuna

Na tom je zemljištu najprije postojala hipoteka za kredit HPB-a od 4,350.000 eura koju je, nakon brisanja, naslijedila hipoteka zagrebačke Nava banke za kredit u visini od 9 milijuna kuna, koja je također izbrisana. U prosincu 2007. slijedi HPB-ovo založno pravo za kredit od 55,8 milijuna kuna te još jedno, u listopadu 2008., na 33 milijuna kuna, koje je i dalje aktivno.

Također, tijekom kreditnih poslova dogodile su se i brojne vlasničke promjene u tvrtki Nominat. Brekalo je u travnju 2008. godine ugovorom prenio 70 posto udjela u Nominatu na tvrtku Mehanika za koju je ugovor potpisao Predrag Škuljević. Nakon samo osam mjeseci Mehanika 20 posto svojeg udjela u Nominatu prenosi na Glas Istre za 6,5 milijuna kuna.

Prema pisanju iPressa, nepoznato je gdje je utrošen kredit HPB-a uzet na temelju zemljišta u Dugoj Uvali. Naime, spekulacije postoje da je Glas Istre u dugovima od 100 milijuna kuna, a nad dovršenom zgradom Mehanike u Puli hipoteku u visini od 4,35 milijuna eura ima Hypo banka.

Pročitajte više