Afera Hypo: Rauscher osumnjičen zbog intervjua o poslovima u Hrvatskoj?

BIVŠI šef trezora Hypo Alpe Adria banke Christian Rauscher bi zbog svoj "svjedočenja" u medijima o malverzacijama banke u Hrvatskoj mogao postati osumnjičenik u cijelom slučaju.

Rauscher je u svojem intervjuu austrijskoj državnoj televiziji ORF u kontekst sumnjivih poslova stavio direktore Hypo banke i Ivu Sanadera te Vladimira Zagorca. Rauscher je kazao kako je novac iz Hrvatske posebnim zrakoplovom stizao u Klagenfurt, da bi potom dalje slan u Lichtenstein. Prema njegovim riječima, svakom polijetanju iz Klagenfurta nazočio bi jedan od predsjednika uprave banke, a neizostavan je bio i "kovčeg s novcem".

Na udaru istražnih organa?

Dnevnik Oesterreich piše kako bi se zbog tog intervjua Rauscher mogao naći na udaru istražnih organa, jer je kao šef trezora baš on najbolje poznavao "monetarni leš" u podrumu Hypo banke. Zbog tog će intervjua Rauschera uskoro ispitati Specijalna jedinica za rasvjetljavanje afere oko Hypo banke. On je nakon odlaska iz Hypa navodno bio natjeran na šutnju.

Rauscherov identitet je otkriven tek nakon intervjua, a u njemu je optužio bivše vodstvo Hypo banke za pranje novca iz Hrvatske i druge nelegalne financijske radnje. Predsjednik istražnog odbora za rasvjetljavanje afere Rolf Holub je kazao kako želi saslušati Rauschera kao svjedoka.

"Znamo da kontrola financijskog tržišta nije funkcionirala, kao ni kontrolni mehanizmi u banci. Pored toga je, na osnovu protokola istražnih odbora iz Njemačke, jasno je da pojedini svjedoci nisu govorili istinu", kazao je Holub.

Pročitajte više