Afera kamioni: Državni tajnik Bačić ugošćivao predstavnike Eurokamiona u MORH-u

POLICIJA i Porezna uprava tragaju za milijunima proračunskih kuna kojima su 2004. godine neobjašnjeno preplaćeni kamioni za Ministarstvo obrane. Navodno su trenutna financijska vještačenja sumnjive izravne pogodbe s tvrtkom Eurokamion posljednja faza istrage ove mučne afere na koju je još 2005. godine upozorio predsjednik Stjepan Mesić, a koju je vladajuća stranka pokušala "ugasiti" prokušanim osnivanjem saborskog povjerenstva.

Večernji list piše kako Porezna uprava u tvrtki zastupniku kamiona marke Iveco, pročešljava račune od 28. prosinca 2004. godine kada je sklopljen sporni ugovor i gotovo cijela 2005. godina.

Osim tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića koji je poništio natječaj i svojom rukom potpisao ugovor s Eurokamionom, sumnja navodno pada i na njegovog državnog tajnika Ivu Bačića koji se nakon 2007. godine u paru s Rončevićem preselio u Ministarstvo unutarnjih poslova.

Man kamioni jednako dobri kao Iveco

Prema evidenciji MORH-a upravo je aktualni državni tajnik u MUP-u u vrijeme natječaja u više prilika primio predstavnike Eurokamiona, dok tu čast, primjerice, nisu imali predstavnici zastupnika njemačke marke kamiona Man niti bilo koja druga tvrtka prijavljena na natječaj.

Podsjetimo, Man je jednak broj kamiona ponudio za deset milijuna kuna manje od Eurokamiona, međutim MORH je odlučio poništiti natječaj i dati 34,5 milijuna kuna za talijanske kamione jer, kako je rekao Rončević - "udovoljavaju NATO-vim standardima".

No, ispostavilo se da i njemački kamioni udovoljavaju tim standardima pa je takvo objašnjenje doživljeno u najmanju ruku kao nepotpuno.

Sve dosadašnje "istrage"

Dio odgovornosti je i na Državnoj reviziji, dodaje list, jer su jednako manjkava objašnjenja glavne državne revizorice Šime Krasić koja Saboru nije dostavila potpuno izvješće za spornu godinu u kojemu se konstatira upravo da je izravna nagodba financijski štetna, točnije - da nije bilo razloga da se javni natječaj poništi.

Ali to nije spriječilo HDZ da Rončeviću "izglasa povjerenje" putem saborskog povjerenstva koje je na čuđenje javnosti prezentirano kao istražno tijelo dovoljno kvalificirano da daje pravorijek o tome koliko je čist posao MORH-a s Eurokamionom.

Gdje je novac?

Najglasniji branitelj Rončevića je HDZ-ov izgledni kandidat za Mesićevog nasljednika Andrija Hebrang, iako se nagađa da milijuni navodno zamračeni u ovoj aferi nisu pripali ni jednom od njih dvojice.

Nekadašnji HDZ-ovac umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs i oporba tvrde da je taj novac 2005. godine otišao za Kosoričino "iskakanje iz paštete", kako je njenu kampanju nazvao tadašnji predsjednički kandidat Stjepan Mesić.

Afera kamioni već godinama izaziva kontroverze i često se povezuje s nagađanjima oko strujanja u vladajućoj stranci - od neobjašnjene odluke o "promoviranju" ravnatelja policije Vladimira Fabera iz operativca u birokratu do neobjašnjenog odlaska premijera Ive Sanadera.

Pročitajte više