Afere u HAC-u ubrzo će stajati posla Kalmetinog tajnika Livakovića?

ZBOG raznih afera koje već godinama potresaju Hrvatske autoceste, a o kojima Index intenzivno piše posljednjih mjeseci, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravko Livaković mogao bi ubrzo biti smijenjen.

Neslužbeni Indexovi izvori u Uskoku potvrdili su nam kako se već mjesecima intenzivno radi na cijelom nizu prijava koje se tiču HAC-a, a odnose se na zapošljavanje i sumnjive natječaje. Na tim predmetima već radi i Državno odvjetništvo.

Planirana cijena od 250 milijuna narasla na 460 milijuna kuna

Livaković bi mogao ostati bez svog političkog namještenja zbog niza anonimnih prijava u kojima se tvrdi kako je un osobno, uz potporu ministra Božidara Kalmete, sudjelovao u "zastrašivanju konkurencije", piše Jutarnji list. U tim se namještanjima pogodovalo tvrtkama poput Skladgradnje, Viadukta i Dalekovoda. Navodno je sve počelo natječajem koji se 205. godine proveo za gradnju državne ceste D-502 od Luke Gaženice do čvora Zadar 2, a na njemu je pobijedio Viadukt d.d. Te godine nisu planirana sredstva za gradnju te ceste, a početna cijena od 250 milijuna kuna narasla je za 210 milijuna, na 460 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Razlika od nevjerojatnih 210 milijuna kuna nastala je uvećanim troškovima koje je prikazao izvođač radova. Tijekom radova porasla je cijena kamena i betona, a i strojevi i kamioni Viadukta prešli su veću kilometražu od planirane. Cijena betona narasla je i za 50 posto, piše Jutarnji list.

Premijerka dala potporu istragama

Navodno je premijerka Jadranka Kosor na posljednjoj sjednici užeg kabineta Vlade na kojem se raspravljalo o HAC-u dala potporu ubrzavanju istraga policije i Državnog odvjetništva. Većina prijava odnosi se na uloge koje su kod raspisivanja natječaja imali Livaković te članovi Uprave Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević, Josip Sapunar, ali i bivši član Uprave Milivoj Mikulić, piše Jutarnji list.

Pročitajte više