Afganistan: Od američkih obećanja ništa, talibani se reorganiziraju

OSAMNAEST mjeseci nakon što su talibani zbačeni s vlasti u Afganistanu i u trenutku kada SAD obećava stvaranje obnovljenog, demokratskog Iraka, mnogi se Afganistanci sjećaju ne tako davno datih sličnih obećanja.

Ono što i dalje obilježava njihovu stvarnost su lopovski ratni vođe, ubojstva na cestama i osvete talibana.

Prije nego su smaknuli djelatnika Međunarodnog Crvenog križa (IRC), talibanski borci satelitskim su telefonom zatražili upute svojih nadređenih: "Da ga ubijemo"? Ubijte ga, stigao je odgovor, i Ricardo Munguia pronađen je s 20 metaka u svom tijelu, postavši tako prvi strani humanitarni radnik ubijen u Afganistanu nakon pada talibana.

Način njegove pogibije ukazuje na činjenicu da talibani, ne samo da nastoje zadržati uloge sile, već su se odlučili pregupirati i obnoviti zapovjednu strukturu.

"Stanje je kao da drugi put gledam isti film", rekao je Ahmed Wali Karzai, brat afganistanskog predsjednika i njegov predstavnik u južnom Kandaharu.

"Afganistancima je s padom talibana obećan novi život nade i promjene. Ali što je od obećanja održano? Ništa! Sve je po starom", objašnjava Ahmed Wali Karzai.

Prema njegovim riječima, obnova zemlje teče bolno sporo. Tu i tamo obnovljen djelić ceste, popravljen kanal i renovirana mala školska zgrada. Sve mali, gotovo nevidljivi projekti.

Afganistanska vojska i policija, zamišljena kao ujedinjena nacionalna snaga, koja je trebala biti osloncem stabilnost poslijeratnog Afganistana, u rasulu je jer plaće nisu isplaćene u posljednjih sedam mjeseci.

Afganistanci danas na Nacionalnu vojsku gledaju kao na davnašnji san, dok SAD, opsjednut lovom na talibane i AlQaidu, isključivo potpomaže i financira ratne vođe.

"Obični ljudi u ovih 18 mjeseci nisu doživjeli neke značajne promjene", objašnjava Karazai. Upravo to pogoduje talibanima koji su za svoje "uskrsnuće" izabrali pogodan trenutak. Zbog američke invazije na Irak igraju na jaku kartu muslimanskog bijesa i prezira spram SAD-a.

Pročitajte više