Afganistan: U američkom zračnom udaru ubijeno 6 civila

NAJMANJE šest civila je poginulo, a devet je ranjeno u utorak u američkom zračnom udaru u istočnom Afganistanu, rekao je jedan afganistanski dužnosnik.

Zračni udar prije zore uslijedio je nakon napada talibanskih boraca i pripadnika al Qaide na vladine položaje na području Manogia u pokrajini Kunar, rekao je zamjenik pokrajinskg šefa policije Mohammad Arif Nizami.

"U bombaškom napadu američkih zrakoplova život je izgubilo šest civila, a devet je ranjeno i osam kuća je uništeno u Manogiu", rekao je Nizami za Reuters u Asadabadu, glavnom gradu pokrajine Kunar.

Američka vojska u Kabulu je priopćila da provjerava to izvješće.

Tvrdolinijaški talibanski borci uz pomoć odmetnutih afganistanskih lokalnih plemenskih vođa napadaju američki i afganistanske snage, humanitarne radnike i pristaše vlade Hamida Karzaija u Kabulu, otkako je međuanrodna koalicija u prosincu 2001. zbacila talibanski režim s vlasti. Otkako su, prvi put u povijesti Afganistana, zakazani predsjednički izbori u listopadu, sukobi s pobunjenicima su se intenzivirali.

Prošle nedjelje talibani su detonirali snažnu bombu pred ured jedne međunarodne sigurnosne tvrtke u Kabulu, ubivši pri tome devetoro ljudi od kojih tri američka i tri nepalska državljanina.

Dan prije toga u jakoj eksploziji mine poginulo je najmanje devetoro studenata islamskog vjerskog seminara te ranjeno još desetak u pokrajini Paktia na jugoistoku zemlje.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više