Afganistan: Žene i dalje žrtve seksualnog zlostavljanja

ŽENE su i dalje, bez obzira na pad talibanskog režima, žrtve seksualnog zlostavljanja u više afganistanskih područja, tvrdi u svom izviješću udruga za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW), sa sjedištem u New Yorku.

Zama Corsen-Neff, koautorica izviješća, priopćila je da, suprotno uvriježenom mišljenju, ´prava žena nakon pada talibana nisu obnovljena´.

´Žene i djevojčice su još uvijek žrtve seksualnog zlostavljanja u cijelom Afganistanu, a počinitelji zločina su vrlo često vojnici i dužnosnici´, dodaje Coursen-Neff.

Ona se posebno osvrnula na pokrajinu Herat u kojoj vlada bivši ratni vođa Ismail Khan, primatelj izdašne financijske i vojne pomoći SAD-a.

´Ismail Khan je stvorio ozračje u kojem vladini dužnosnici i pojedinci smatraju da imaju policijska prava na svaki aspekat života žena i djevojčica´, dodala je.

Iako je prst uperen u Herat, kritike HRW-a odnose se na uvjete življenja žena u cijeloj zemlji, u kojoj su u posljednjih 12 mjeseci škole za djevojčice zapaljene najmanje pet puta.

Pročitajte više