Afganistanski predsjednik u Pakistanu zbog dogovora o suzbijanju terorizma

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai u ponedjeljak je stigao u posjet susjednom Pakistanu gdje će s visokim državnim dužnosnicima razmotriti suradnju u borbi protiv terorizma i islamističkih militantnih organizacija pred izbore u svojoj zemlji predviđene za listopad.

Koordinacija mjera za suzbijanje islamističkog nasilja u dvije važne članice protuterorističke koalicije pod američkim vodstvom bit će, kako se očekuje, glavna tema razgovora između Hamida Karzaia i njegovog pakistanskog domaćina, predsjednika Perveza Musharrafa, s kojim će se sastati kasnije tijekom dana.

Karzaiev dvodnevi posjet uslijedio je dva mjeseca prije njegovog očekivanog reizbora na dužnost predsjednika, 9. listopada, te se pretpostavlja da će zbog toga od Pakistana tražiti maksimalnu kooperativnost i jamstva da će poduzeti sve što može kako bi spriječio da militantne skupine uoči izbora prelaze iz Pakistana u Afganistan kako bi ih ometali.

Osim toga će, kako se očekuje, razgovarati i o planiranoj registraciji birača među afganistanskim izbjeglicama koji još uvijek žive u Pakistanu. Tek u srpnju je postignut sporazum oko registracije izbjeglica za koje se pretpostavlja da ih je ukupno između 1,5 i 3 milijuna u Pakistanu.

"Posjet je namijenjen konsolidiranju odnosa", priopćeno je iz ureda afganistanskog predsjednika pred Karzaiev put. "Dijelimo zajednička stajališta s našom pakistanskom braćom o ratu protiv terorizima".

Pročitajte više