AFP: Račan želi ponovo voditi ljevicu na vlasti

HRVATSKI premijer Ivica Račan rekao je u intervjuu francuskoj agenciji AFP da njegova Socijaldemokratska stranka (SDP), koja je započela gospodarsku obnovu Hrvatske i izvela zemlju iz međunarodne izolacije, namjerava ostati na vlasti nakon izbora 23. studenoga.

"Našli smo zemlju u krizi, međunarodno izoliranu i gospodarski uništenu i mi smo to promijenili", kazao je Račan.

"Danas je zemlja politički stabilna i na dobrom smo putu u procesu pristupanja EU-u", dodao je.

Istaknuo je kako je tijekom njegova mandata Hrvatska zabilježila gospodarski rast od 5,3 posto 2002. godine i računa na rast od 4,7 posto 2003. godine.

Inflacija je pod kontrolom i iznosi 2,3 posto u 2002. godini.

"Međutim, neke gospodarske, socijalne i administrativne reforme iziskuju još vremena da budu u potpunosti provedene", ocijenio je predsjednik SDP-a, čija je stranka rame uz rame s HDZ-om u izbornoj utrci.

Reforme pravosudnog sustava i administracije koje traži EU nisu se razvijale u predviđenom ritmu, priznao je šef SDP-a, stranke oko koje se formirala sadašnja vladajuća koalicija.

Ipak, Račan tvrdi kako je nova lijevo orijentirana vlada sposobna otvoriti i zaključiti s uspjehom pregovore o pristupanju EU-u.

Sjenu na njezin zahtjev za ulazak u EU bacaju optužbe o nesuradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) koji prigovara službenom Zagrebu nedostatak volje u uhićenju generala Ante Gotovine koji je u bijegu nakon što je optužen 2001. godine.

Račan je ponovio odlučnost svog kabineta za "potpunom suradnjom" s ICTY-jem.

Za HDZ Račan je ocijenio da se nije riješio svoje autoritativne prošlosti, a HDZ-ove proeuropske izjave i pomirljivu poruku srpskoj manjini nazvao je "izbornom propagandom".

(Hina) bis rb

Pročitajte više