AFRIČKI ČELNICI RAZGOVARAJU O JAČOJ MIROVNOJ ULOZI U DARFURU

Afrički čelnici razgovarali su u četvrtak o novim mjerama kojima bi se zaustavilo krvoproliće u Darfuru, među ostalim planira se i povećanje broja vojnika mirovnih snaga Afričke unije.

Predsjednici Sudana, Čada, Južnoafričke Republike, Nigerije i Senegala sastali su se tijekom summita AU-a u Etiopiji, a najavljuje se da će, dogovore li se o novim mjerama, za te mjere već u četvrtak tražiti i odobrenje konferencije.

Vijeće za mir i sigurnost Afričke unije već planira poslati tristo vojnika u Darfur kako bi se zaštitilo šezdeset AU-ovih predstavnika koji nadgledaju krhki prekid vatre što su ga sudanske vlasti u travnju potpisale s pobunjenicima.

Te su snage zadužene i za patroliranje pretrpanim izbjegličkim logorima i pograničnim područjem između Sudana i Čada kako bi ulili nešto sigurnosti stotinama tisuća ljudi koji su izvrgnuti općem paležu i pljačkama sela što čine pripadnici arapskih milicija zvanih "Janjaweed".

I sudanske su islamističke vlasti pod snažnim međunarodnim pritiskom da zaustave napade arapskih milicija na crnačko civilno stanovništvo, dale svoj pristanak.

No skupina predsjednika na sastanku u četvrtak predložila je da snage AU-a dobiju jasan mandat zaštite civila, što povećava izglede za sukobe s pripadnicima milicija koje, prema tvrdnjama skupina za zaštitu ljudskih prava naoružava službeni Kartum.

(Hina) xvm ysb

Pročitajte više