Iz Agrokora za Index objasnili odluku suda u Ljubljani: Evo što se jedino mijenja time

Foto: FAH

SLOVENSKI mediji objavili su u ponedjeljak da privremeni upravitelj Agrokora Ante Ramljak može prodavati udjele u Mercatoru, nakon što je sud u Ljubljani odobrio njegov zahtjev da se Agrokoru prizna status stranog pravnog subjekta u postupku insolventnosti.

Portal Siol.net piše da su Ramljaku odlukom suda dane ovlasti da može prodavati udjele u Mercatoru, slovenskom trgovačkom lancu s više od 10.000 radnika koji je Agrokor kupio 2014.godine.  S druge strane, slovenski pravnici bliski vladi tvrde da odluka suda nema nikakva utjecaja na pravni položaj Mercatora u Sloveniji, o čemu je izvijestio slovenski javni radio.

Spriječena mogućnost zaplijene imovine u Sloveniji

Reakciju smo odmah zatražili u Agrokoru, pitali smo ih što se zapravo mijenja odlukom ljubljanskog suda, a iz njihovog odgovora je jasno da će time biti spriječena mogućnost zaplijene vjerovnika da dug naplate iz Mercatorove imovine u Sloveniji:

"Odlukom okružnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka zbog insolventnosti ništa se ne mijenja u dosadašnjoj praksi upravljanja Mercatorom, kao niti u pravim i ovlastima izvanrednog povjerenika Agrokora u odnosu na Mercator. Jedina promjena koju ova odluka donosi je podizanje razine zaštite Mercatora u smislu da ova odluka štiti kompaniju od eventualnih pokušaja vjerovnika da svoj dug naplate iz Agrokorovog vlasništva u Mercatoru u Sloveniji.

Ova odluka također ni na koji način ne utječe na primjenu slovenskog Zakon o uvjetima imenovanja izvanrednog člana uprave u poduzećima od sistemskog značenja za Sloveniju temeljem kojeg je u Upravu Mercatora imenovan i jedan izvanredni član Uprave koji nadgleda sve poslovne transakcije s matičnim koncernom Agrokor. Mercatorom kao i do sada upravlja Uprava ovog društva, sa svim ovlastima i odgovornostima, a izvanredni povjerenik kao predstavnik vlasnika predsjeda Nadzornim odborom Mercatora,“ odgovorili su Indexu.

Slovenski Siol objavio je jutros da cijeli Mercator dolazi pod hrvatski lex Agrokor iako je Slovenija donijela sličan zakon lex Mercator i u upravu imenovala svog posebnog povjerenika kako bi spriječila financijsko iscrpljivanje te kompanije.

Ramljak može ionako prodavati imovinu, ali uz odobrenje vjerovničkog vijeća


Njegov je zadatak bio da se spriječe eventualne novčane transakcije prema Agrokoru na štetu Mercatorove likvidnosti, ali pritom povjerenik slovenske vlade u upravi nema ovlasti miješati se u druge poslove Mercatora i njegovih kompanija, izvijestila je Hina.

Odluku suda krivo su slovenski mediji protumačili kao mogućnost da će se Mercator početi financijski iscrpljivati prelaskom pod lex Agrokor. Pisali su da bi Agrokor zbog svoje insolventnosti mogao početi prodavati i zdrave dijelove Mercatora u Srbiji, a Ramljak dobiti i ovlasti raspolaganja Mercatorovom imovinom u Sloveniji, no to je i do sada bilo moguće.

Naravno, Ramljak o prodaji ne može donijeti samostalnu odluku - bez potvrde vjerovničkog vijeća, no tu se ništa suštinski nije promijenilo.

Pravnici bliski slovenskoj vladi isticali su da je sud na zahtjev Ramljaka samo priznao da je Agrokor, kao vlasnik većinskog dijela Mercatora u Hrvatskoj, u stanju insolventnosti, pa se zbog toga nad njegovom imovinom u Sloveniji ne mogu voditi ovršni postupci. To su potvrdili i u Agrokoru.

Pročitajte više