Ahmadinedžad napisao pismo Baracku Obami: Jedini put da Amerika ostane moćna je - Iran

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad uputio je pismo američkom predsjedniku Baracku Obami, u kojem ga je upozorio da "Amerika ima jedan jedini put da ostane uspješna i moćna, a taj put je Iran".

"Vrijeme u kojem je Amerika mislila da može učiniti štetu Iranu je prošlo", rekao je Ahmadinedžad u istom govoru, dodajući kako Iran želi obnoviti dobre odnose s SAD-om.

Kako prenosi CNN, Ahmadinedžad je u govoru na državnoj iranskoj televiziji izjavio kako će njegovo pismo Obami biti objavljeno uskoro, a njegov je govor održan samo nekoliko dana nakon velikog svjetskog summita u Washingtonu, na kojem je 47 država potpisalo zajedničku izjavu o povećanju mjera protiv globalnog nuklearnog terorizma.

"Iran nije u izolaciji. U izolaciji je Amerika!"

Sjedinjene Američke Države posljednjih tjedana snažnom kampanjom pokušavaju ishoditi nove međunarodne sankcije protiv Irana zbog njegova upornog odbijanja da svoja nuklearna postrojenja otvori za inspekciju Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA), no Teheran i dalje tvrdi kako je njegov nuklearni program namijenjen isključivo civilnim potrebama.

Iranski predsjednik je u govoru istaknuo da Iran nije u izolaciji, već da se SAD nalazi u toj poziciji. "Nama nije potrebno da SAD učini bilo što kako bi Iran izašao iz izolacije. Sasvim suprotno, mi želimo Americi pomoći da izađe iz izolacije", protumačio je Ahmadinedžad.

"Nekad je SAD bio jak i moćan, a danas propada", konstatirao je Ahmadinedžad, objasnivši da "SAD ima brojne kulturne i financijske probleme, probleme sigurnosti, a njegov utjecaj u Iraku i Afganistanu slabi". Obama je, prema njegovim riječima, "stavljen u Bijelu kuću kako bi svijetu pokazao novo lice Amerike". "Mi pozdravljamo tu promjenu, ali do sada nismo vidjeli nikakvu konkretnu promjenu", zaključio je Ahmadinedžad.

Pročitajte više