Ahmadinedžad pristao na suradnju sa šest svjetskih velesila

TEHERAN je spreman za "razmjenu nuklearnog goriva i suradnju sa šest velikih svjetskih sila", izjavio je danas iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Predsjednik je ocijenio da je i Zapad sa sučeljavanja prešao na suradnju kada je u pitanju iranski nuklearni program.

"Ranije su tražili zaustavljanje iranskog nuklearnog programa, a danas prihvaćaju razmjenu nuklearnog goriva. S politike sučeljavanja prešli su na suradnju", zaključio je. Prema njegovim riječima Iran pristaje na suradnju na polju nuklearne energije, razmjenu nuklearnog goriva, izgradnju reaktora i nuklearnih centrala, prenosi AFP. Iranska državna televizija je u utorak objavila da će Iran prihvatiti okvir sporazuma, ali da će zahtijevati određene izmjene.

UN-ovi inspektori prvi puta posjetili iransko nuklearno postrojenje

Iran bi danas trebao dati službeni odgovor na predloženi plan o spornom nuklearnom programu, ali je službeni Teheran za petak odgodio svoj odgovor na prijedlog sporazuma nakon što su SAD, Francuska i Rusija formalno odobrile prijedlog sporazuma Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

UN-ovi inspektori su prošli vikend prvi puta posjetili iransko nuklearno postrojenje. To je bio prvi posjet međunarodnih predstavnika strogo čuvanom postrojenju.

Pročitajte više