AIDS: U Hrvatskoj do danas 216 oboljelih, a 386 zaraženih

HRVATSKOJ je sa 216 oboljelih od AIDS-a i 386 osoba zaraženih virusom HIV-a, od 1986. do danas, među zemljama s niskim pobolom od bolesti koja je samo lani u svijetu odnijela tri milijuna života, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u povodu 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Voditelj Referentnog centra za AIDS Josip Begovac ističe kako je od prvog slučaja AIDS-a 1986. godine do danas umrlo 111 osoba, a bilježi se manje od 10 novooboljelih godišnje.

Antiretrovirusnu terapiju, koja se osigurava iz sredstava Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), djelotvorno prima 179 bolesnika, među kojima je i petero djece, a svi oni uz terapiju mogu doživjeti gotovo normalnu starost, kaže Begovac.

No, Hrvatska se još uvijek susreće sa stigmatizacijom i diskriminacijom oboljelih od AIDS-a, poput slučaja HIV pozitivne djevojčice Ele, pa je pred našim društvom još mukotrpan rad, upozorava Begovac.

Ocijenio je kako će se to nastaviti sve dok bude liječnika koji ne znaju što znači liječnička tajna u slučaju oboljelih od AIDS-a, ili ljudi koje sebe proglašavaju intelektualcima, a kroz 20 godina nisu naučili kako se AIDS prenosi.

Predsjednik Programa za razvoj Ujedinjenih naroda Cornelius Klein rekao je da svijet usprkos svim pokušajima gubi bitku s AIDS-om.

Zato je Hrvatska sa svojim niskim pobolom dobar primjer kako se multidisciplinarno treba boriti s tom opakom bolešću, posebice kada se zna da smo tranzitna i turistička zemlja, a u srednjoj i istočnoj Europi AIDS je u velikom porastu.

Dunja Skoko Poljak iz Ministarstva zdravstva predstavila je projekt borbe protiv AIDS-a, koji obuhvaća 15 programa prevencije i rada s rizičnim skupinama i mladima, za čiju će provedbu Hrvatska u prve dvije godine od međunarodnog Globalnog fonda za AIDS dobiti više od tri milijuna dolara.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu danas ima između 34 i 46 milijuna osoba zaraženih HIV-om, a najgore je u subtropskoj Africi gdje živi između 25 i 28 milijuna zaraženih.

Pročitajte više