AIH: Protekle godine smrtne kazne izvršene nad 1526 osoba

PROTEKLE godine izvršenjem smrtnih kazni ubijeno je 1526 osoba u 31 zemlji svijeta, dok je na smrtne presude osuđeno 3248 osoba u 67 zemalja svijeta, saznaje se u petak iz priopćenja hrvatske podružnice međunarodne skupine za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internationala (AIH).

U Kini je pogubljeno 1060 osoba, u Iranu 113, a u SAD-u 71 osoba, što predstavlja 81 posto svih smaknuća u svijetu.

SAD je poznat i po smaknuću trojice osuđenika koji su u trenutku kada su počinili zločine bili maloljetni, tj. mlađi od 18 godina.

Prema AIH-u, koji brojke o smrtnim kaznama tretira kao "zastrašujuće", u istoj je godini učinjen i značajan napredak.

Do kraja 2002. godine čak je 111 zemalja ukinulo smrtne kazne, bilo u zakonodavstvu bilo u praksi. Među zemljama koje su ukinule smrtne kazne nalaze se Cipar i Srbija i Crna Gora, a Turska je smrtnu kaznu ukinula u praksi, priopćio je AIH.

Na listi zemalja sa smrtnom kaznom su, osim ranije spomenutih, i Bjelorusija, Egipat, Ekvatorijalna Gvineja, Indija, Irak, Japan, Jordan, Kazahstan, Sjeverna Koreja, Kuvajt, Malezija, Nigerija, Pakistan, Palestinska područja, Saudijska Arabija, Singapur, Somalija, Sudan, Sirija, Tajvan, Tadžikistan, Tajland, Uganda, Ujedinjeni Arapski Emirati, Uzbekistan, Vijetnam, Jemen i Zimbabve.

Pročitajte više