Akcija Greenpeace u Velikoj Britaniji protiv Esso-a i Exxonmobila

Oko 300 aktivista Greenpeacea blokiralo je u ponedjeljak desetke benzinskih stanica Essoa i britansko sjedište američkog ExxonMobila na jugu Londona, kako bi kritizirali ´potporu´ koju ta američka naftna tvrtka pruža ratu, objavile su ova ekološka skupina i britanska policija.

Nekoliko desetaka demonstranata je uhićeno krajem poslijepodneva.

Između 70 i 80 benzinskih postaja Esso od oko 1.300 u Velikoj Britaniji moralo je biti zatvoreno, a oko tisuću osoba koje rade u sjedištu tvrtke ExxonMobil u Surreyu poslano kućama, precizirao glasnogovornik Esso-a, tvrtke iz skupine ExxonMobil.

´Potrošili su milijune da bi utažili žeđ za naftom Sjedinjenih Država, financirali proratne lobije´, izjavila je Anita Goldsmith aktivistica Greenpeacea.

´Nadolazeći rat je tek slabo prikriveni pokušaj predsjednika Georgea W. Busha da preuzme kontrolu nad iračkom naftom i niti jedno poduzeće nije više nego Esso učinilo za poticanje krize´, optužila je ona.

´Ljudi imaju pravo izraziti svoja stajališta, ali smiješno je sugerirati da ExxonMobil na bilo koji način potiče mogući rat u Iraku´, odgovorio je glasnogovornik Esso-a.

Pročitajte više