"Ako se Karadžiću neće suditi za genocid nad Hrvatima, to će biti blamaža međunarodne zajednice"

UKOLIKO haško tužiteljstvo odustane od točke optužnice u kojoj se Radovana Karadžića tereti za genocid nad Hrvatima u BiH, to će biti dokaz da u Haagu nema pravednog suđenja niti pravde za žrtve najvećeg krvoprolića u Europi od Drugog svjetskog rata, slažu se lijevi i desni političari.

Podsjetimo, Pincom.info je objavio informaciju koju doznaje iz izvora u haškom tužiteljstvu, po kojoj ozbiljno razmišljaju da u izmijenjenoj optužnici Karadžić ne bude terećen za genocid nad bosanskohercegovačkim Hrvatima, nego bi mu sudili samo za genocid u Srebrenici i to zbog pomanjkanja vremena.

Glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun za Index je rekao kako Vlada ne može komentirati pretpostavke, te da će reagirati ukoliko uistinu dođe do ovakve promjene optužnice.

Antunović: Ovakvom izmjenom optužnice osramotio bi se haški sud i cijela međunarodna zajednica

Potpredsjednica SDP-a i saborska zastupnica Željka Antunović u razgovoru za Index je poručila da je ovakva izmjena optužnice potpuno neprihvatljiva te da bi se njome potpuno osramotio i haški sud i cjelokupna međunarodna zajednica.

"Ako nekome takve ideje padaju na pamet samo zbog pomanjkanja vremena, to onda nema veze s pravdom i kažnjavanjem zločina. Neka mu sude za sve strahote ili u suprotnom, neka ga puste. Mene u ovom slučaju ne zanima pravda samo zbog nekakvog uravnoteženja političke situacije na ovom području nego zbog pravde za sve one žrtve kojima ju mnogi duguju. Odustajanje od ove točke optužnice značilo bi da nema pravde", rekla nam je Željka Antunović.  

Friščić: Vrlo je vjerojatno da nečeg takvog ima u pozadini uhićenja Karadžića

Josip Friščić, predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora za Index je rekao kako je vrlo moguće da nečega takvog ima u pozadini ovog slučaja.

"Tko zna što je Karadžić dogovorio proteklih godina jer je zbilja čudno da ga tajne službe nisu mogle locirati svih ovih godina. Tko zna koliko će godina proći dok nećemo saznati sve detalje oko njegovog uhićenja. Što se tiče točke optužnice za zločin nad Hrvatima, ona mora ostati. Karadžić je imao cilj, koji je i ostvario, a to je Republika Srpska bez Hrvata. RS postoji i danas a Hrvati se nisu vratili u svoje domove", rekao je Friščić. Na području Republike Srpske prije rata je živjelo 200 000 Hrvata da bi ih danas bilo samo 10 000.

Friščić kaže da je nedavno bio u Republici Srpskoj kada je pitao Hrvate ima li obnove i povratka, nakon čega su mu rekli da nema niti jednog, niti drugog, te da u nekadašnjim hrvatskim selima postoji samo spomen da su ovdje nekada živjeli Hrvati.

I kod optužnice protiv Slobodana Miloševića se uoči početka suđenja razmatralo da se odustane od točke optužnice za genocid nad bosanskohercegovačkim Hrvatima, ali je tadašnja glavna tužiteljica Carla del Ponte odustala od toga nakon oštre reakcije hrvatske javnosti u BiH.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više