Ako se ne zaštitimo, prijeti nam opasnost: "U Hrvatskoj je uskoro moguća epidemija Zika virusa"

Foto: FAH

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) zika virus proglasila je globalnom opasnošću, budući da se virus proširio na čak 30 svjetskih zemalja. No, Hrvatska za sada ipak nije u opasnosti jer kod nas nije zabilježena niti jedna infekcija ovim virusom..

Za Index je to potvrdio dr. Bernard Kaić, voditelj odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo .

"Hrvatska za sada nije u opasnosti, no, s dolaskom proljeća i ljeta, ako populacije komaraca Aedes koji mogu prenijeti ovaj virus budu veoma velike, postoji mogućnost prijenosa virusa na stanovnike i pojave epidemije. Zato je važno učiniti sve što je u našoj moći da se smanje na minimum populacije tih komaraca", rekao je dr. Kaić.

Upravo bi stoga gradske vlasti na vrijeme trebale obaviti zaprašivanje, pogotovo u područjima koja i inače imaju velikih problema s najezdom komaraca kao što je Osijek, a lani je velika najezda bila i u Zagrebu.

Objašnjavajući ovaj virus, dr. Kaić nam je kazao kako se trenutno zna da se prenosi s čovjeka na čovjeka komarcima roda Aedes.

Potrebno zaprašivanje

"Tih komaraca ima u Hrvatskoj, ali se ne zna jesu li komarci koji su kod nas prisutni efikasni u prijenosu tog virusa. Također, smatra se da se može prenijeti s majke na dijete tijekom trudnoće, spolnim putem i krvlju, ali to je još u fazi istraživanja. Osobna zaštita se sastoji od sprečavanja uboda komaraca. Iako još nije definitivno potvrđen spolni put prijenosa, preporučljivo je suzdržavati se od nezaštićenog spolnog odnosa s osobama koje bi mogle biti zaražene, a riječ je o osobama koje su boravile unazad mjesec dana u područjima gdje vlada epidemija", kazao je dr. Kaić.

Kazao je kako je kod ovog virusa zabilježen i porast Guillain-Barre sindroma (autoimuna bolest koja se manifestira paralizama) u nekim zemljama u kojima vlada epidemija zika virusne bolesti. Za sada se,kaže, intenzivno ispituje povezanost zika infekcije s ovim sindromom.

Inače, zaraženi zika virusom imaju simptome slične gripi, a može se javiti i osip na koži, konjuktivitis te bolovi u mišićima.

Trenutno ne postoji direktni dokaz da zika virus može dovesti do smrti, prema podacima koje je objavila zdravstvena organizacija Pan American.

Pročitajte više