Ako se pita Sarkozyja, Hrvatska ne može u EU

FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy je čvrst u stavu da niti jedna zemlja ne može biti primljena u Europsku uniju dok se ne ratificira Lisabonski ugovor te da se to odnosi i na Hrvatsku.  Lisabonski ugovor opasno visi nakon što su ga Irci odbili na referendumu.

"Određeni broj zemalja koje su suzdržane prema Lisabonskom ugovoru, najviše podupiru proširenje, međutim bez Lisabonskog ugovora nema proširenja", rekao je predsjednik Francuske koja za nekoliko dana od Slovenije preuzima predsjedanje Europskom unijom.

Na izravno pitanje odnosi li se njegov stav na Hrvatsku, Sarkozy je bio jasan: " Za proširenje treba jednoglasnost i mislim kako bi bilo vrlo čudno da se Europa složi o 28., 29. ili 30. članici, a ima problema dogovoriti se o svojim institucijama".

Janša: EU će riješiti ovu krizu prije nego zemlje kandidatkinje budu spremne za članstvo

Slovenski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Janez Janša izrazio je uvjerenje da će EU riješiti pitanje Lisabonskog ugovora prije nego što bilo koja od kandidatkinja bude spremna za članstvo.

"Osobno sam uvjeren da ćemo naći rješenje za ovu situaciju prije nego bilo koja kandidatska zemlja bude zrela za odluku o članstvu koju trebati donijeti", rekao je Janša.

Stav Janše je inače stav većine europskih političara koji kažu da Hrvatska ionako neće skoro u EU i da se mora posvetiti svojim reformama. A kad Hrvatska to napravi, EU će do tada riješiti ovu krizu, kakvih je već bilo u njezinoj povijesti.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više