Ako Todorić ne plaća dobavljače, tko plaća njihov PDV?

Foto: FAH

UZ DUG Agrokora prema dobavljačima od 17 milijardi kuna, prilično nevjerojatno zvuči tvrdnja da ta tvrtka nema dospjelog poreznog duga, no otvara i dodatno pitanje: kako njegovi dobavljači onda mogu plaćati PDV?


Ministar Zdravko Marić prošlog je tjedan opovrgnuo informaciju o golemom poreznom dugu, kazavši kako Agrokor nema dospjelog duga. Pritom nije odgovorio je li postignut dogovor Todorićevog koncerna s poreznicima, što otvara pitanje potencijalnog sukoba interesa, ako bi se utvrdilo da su poreznici, njegovi podređeni, omogućili povlaštenu otplatu duga njegovoj bivšoj tvrtki.

S obzirom na iznos duga dobavljačima, logično je zapitati se tko plaća njihov PDV? Sigurno je da se veće tvrtke s time lakše nose, no što je s onim manjima, mogu li plaćati poreze dok im Agrokor kasni s plaćanjima?

Kupac roba odgovoran za neplaćanje PDV-a dobavljača

Izmjenama zakona o PDV-u koji je donijela SDP-ova vlada 2014. godine, odgovornost za plaćanje PDV-a proširena je na kupca kao jamca platca dobavljaču. Porezni obveznik kojemu je obavljena isporuka dobara ili usluga, odgovara kao jamac platac za plaćanje PDV-a. Ideja je bila da poreznici u slučaju neplaćanja "malih" mogu teretiti "velike". U ovom slučaju Agrokor, koji ne samo da je odgovoran za svoj porez nego je odgovoran i za porez svojih dobavljača kao jamac platac.


Zakonska mogućnost da se PDV plaća tek po naplaćenom računu nije naišla na prevelik odaziv. Vrijedi samo za one poduzetnike s prihodom do tri milijuna kuna, koji se unaprijed odluče za taj model. Dakle, ta opcija ne vrijedi za sve.

Plaćaju li svi dobavljači PDV, ako ne, zašto se Porezna ne naplati od Agrokora?


Nitko od Agrokorovih dobavljača u ovoj spirali neplaćanja još se javno ne žali da je blokiran od strane Porezne uprave. Ministar se pak javno hvali da Agrokor nema poreznog duga, pa se postavlja pitanje kako to da baš svi njegovi dobavljači mogu unatoč kašnjenjima uredno isplaćivati PDV?

I kako to da poreznici, ako neki dobavljači ne plaćaju, u tom slučaju ne blokiraju Todorićev koncern? To su pitanja koja smo postavili Poreznoj upravi i na koje još uvijek nema odgovora.

Pročitajte više