Aktivisti blatom i čokoladnim mlijekom zalili baziliku Sv. Marka u Veneciji

Foto: EPA

Klimatski aktivisti su jučer blatom i čokoladnim mlijekom zalili pročelje bazilike svetog Marka u Veneciji u svojoj posljednjoj akciji, što je izrazito naljutilo gradonačelnika talijanskog grada. Policija je brzo privela šest aktivista. Nije poznato jesu li izazvali trajno oštećenje bizantske bazilike, jednog od simbola Venecije. 

Aktivisti pokreta Last Generation traže stvaranje "reparacijskog fonda" teškog 20 milijardi eura kako bi se Talijanima nadoknadila šteta uzrokovana klimatskim promjenama. Naveli su prijetnju dizanja razine mora u Veneciji, ali i klizišta koja su nedavno izazvala pustoš u nekim talijanskim zajednicama, piše Associated Press.

Citirali papu Franju

Istaknuli su kako je tekućina izlivena na fasadu i stupove bazilike uključivala blato i Nesquik. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro osudio je akciju kao "sramotan i ozbiljan" vandalski čin. Iako priznaje pravo aktivista na prosvjed, poručio im je da moraju "poštivati zakon te kulturnu i vjersku baštinu".

Aktivisti su citirali poziv pape Franje na zaštitu okoliša. Vatikanski sud nedavno je osudio dvojicu aktivista Last Generationa i naredio im da plate više od 28.000 eura odštete nakon što su zalijepili svoje ruke na podnožje drevne statue u Vatikanskim muzejima kako bi skrenuli pozornost na svoj cilj.

Pročitajte više