Aktivisti GONG-a promatraju izbore u Ukrajini

NEVLADINA udruga Građani organizirano nadgledaju izbore (GONG) kao jedna od 16 nevladinih udruga iz Srednje i Istočne Europe i zemalja bivšega SSSR-a sudjeluje u promatranju predsjedničkih izbora u Ukrajini, priopćio je danas GONG.

Šezdeset članova GONG-a iz Hrvatske promatrat će drugi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini, koji će se održati 21. studenoga 2004.

Prvi krug predsjedničkih izbora nadziralo je 50 LTO promatrača (long-term observers) iz mnogih zemalja koji u Ukrajini borave od 15. listopada, a drugi krug predsjedničkih izbora nadzirat će 1000 STO promatrača (short time observers) iz 16 nevladinih organizacija.

ENEMO (European Network of Election Monitoring Organisation) je europska mreža nevladinih organizacija za promatranje izbora, među čijim osnivačima je i GONG (iz Hrvatske), a osnivačka skupština te mreže održana je u organizaciji GONG-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske u rujnu 2001. u Opatiji.

ENEMO su poduprle tri međunarodne udruge - NDI (Nacionalni demokratski institut), IRI (Međunarodni republikanski institut) i "Freedom House", ističe se u priopćenju.

U proteklih pet godina GONG je uvježbavao, konzultirao i educirao mnoge udruge e za promatranje izbora i njihove članove o izbornim promidžbama, animiranju građana, promatranju izbora, usporednom prikupljanju i obradi rezultata izbora, javnom zagovaranju i sl.

Riječ je o organizacijama iz Bosne i Hercegovine (CCI i dr.), Srbije (CeSID i Otpor) i Crne Gore (CDT i CEMI), zatim s Kosova (KACI i CDHRF), iz Makedonije (C4C i Most), Albanije (ASCPDP) i Gruzije (ISFED i Fair Elections), te o mnogim organizacijama iz Bjelorusije, Ukrajine i Rusije i zemalja Srednje i Istočne Azije, ističe se u priopćenju GONG-a koje je potpisala predsjednica Suzana Jašić.

Pročitajte više