ALARMANTNI PRIKAZ Zrak u Zagrebu je jutros među najzagađenijima u Europi

Screenshot: AirVisual

PROBLEM zagađenja jedan je od velikih izazova s kojima je čovječanstvo suočeno u 21. stoljeću. Veliki broj urbanih centara pati od značajnog onečišćenja, što uključuje i pad kvalitete zraka.

Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o onečišćenju zraka, tvorci projekta AirVisual su razvili globalan vizualni prikaz zagađenja.

Podaci WHO-a o onečišćenju su zabrinjavajući, jer ukazuju na to kako preko 90 posto svjetske populacije udiše zrak koji je štetan po ljudsko zdravlje, a godišnje zbog toga umire oko 7 milijuna ljudi.

AirVisual je razvio inovativni način vizualizacije zagađenja Zemlje, a AirVisual Earth je prva mapa koja pokazuje trenutačne podatke o zagađenju na 3D površini, što korisnicima omogućuje da prate lebdeće čestice veće od 2.5 mikrometara, koje ljudi mogu udisati. Preko ovog prikaza moguće je pratiti i kako vremenske prilike utječu na širenje navedenih čestica.

Kvaliteta zraka u Zagrebu danas jako niska

Očekivano, najzagađeniji gradovi na svijetu nalaze u Aziji. Trenutačno je po kvaliteti zraka najgori grad na svijetu Peking, a slijede Ostrava, Hanoi, Dhaka i New Delhi.

No, interesantno je kako je u Zagrebu jutros zabilježeno oko 100 µg/m³ lebdećih čestica, što ga danas svrstava u vrh gradova s najnižom kvalitetom zraka u Europi.

OVDJE možete pronaći interaktivnu mapu koju možete koristiti sami te provjeriti količinu zagađenja zraka diljem svijeta.

 

Pročitajte više