Al-Asad: Izraelska vlada ne može bez rata

SIRIJSKI predsjednik Bashar alAsad u četvrtak je izjavio kako smatra da vlada izraelskog premijera Ariela Sharona ne može bez rata, aludirajući na Sharonovu izjavu prema kojoj će židovska država napasti svoje neprijatelje "posvuda".

Sharon je u utorak izjavio kako će Izraelci napasti svoje neprijatelje "posvuda i svim sredstvima". To je kazao nakon napada na navodni "kamp za obuku terorista" u Siriji, koji je uslijedio poslije palestinskog samoubilačkog napada u kojemu je subotu u Haifi poginulo 19 osoba.

Asad je to rekao tijekom sastanka s glavnim UN-vim izaslanikom za Bliski istok Terje Roed-Larsenom koji je Siriju i Izrael pozvao da izbjegnu sukob širih razmjera.

EU, za razliku od SAD-a, ne razmatra mogućnost nametanja sankcija Siriji, izvijestila je u četvrtak glasnogovornica povjerenika za vanjske odnose Europske komisije Chrisa Pattena, Emma Udwin.

"Naše stajalište nije takvo, mi upravo razmatramo mogućnost pregovaranja sa sirijskim predstavnicima o sporazumu o suradnji. Politika izolacije Sirije nije najproduktivnija", kazala je Udwin.

Pročitajte više