Al-Assad traži da SAD pokrenu razgovore između Sirije i Izraela

SIRIJSKI predsjednik Bashar alAssad pozvao je SAD da iskoriste svoj utjecaj kako bi oživile razgovore između njegove zemlje i Izraela.

On je u intervjuu za New York Times, objavljenom u ponedjeljak, kazao da odsustvo diplomacije predstavlja "rupu koja zjapi" u strategiji američkog predsjednika Georgea W. Busha za Bliski istok.

Al-Assad je izjavio da su potankosti oko povratka Golanske visoravni Siriji u zamjenu za sigurnosna jamstva Izraelu bile 80 posto dovršene nekoliko mjeseci prije nego što je on svog preminulog oca naslijedio na dužnosti predsjednika, navodi se u novinama.

Međutim, on je u intervjuu kazao da je Bijela kuća, usredotočena na Irak i Palestince, pokazala gotovo neznatan interes na tom diplomatskom području i da je zanemarivanje sirijsko-izraelskog spora pokazalo kako SAD samo pričaju o vizionarskoj promjeni u regiji, ali ne usvajaju praktične mjere kako bi to postigle.

"Ne možete samo pričati o toj viziji; morate uspostaviti mehanizam kako bi postigli tu viziju", rekao je on za New York Times.

Pročitajte više