Albright: Užas iz BiH podsjeća na slike Drugog svjetskog rata

´NEZAMISLIVI užasi´ rata u BiH od 1992-1995 podsjećali su na mračne slike Drugog svjetskog rata, izjavila je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

U povijesnom iskazu drugog dana suđenja bivšoj predsjednici bosanskih Srba Biljani Plavšić, ženi znanoj kao ´Željezna dama´ bosanskog rata, Albright - najviša američka dužnosnica koja je ikada svjedočila pred ICTY-em - opisala je svoj užas saznanjima o ubojstvima, silovanjima, koncentracijskim logorima i mučenjima nesrpskog stanovništva.

´Bilo je nezamislivo da se takve stvari dešavaju. Činilo se da se to ciljano provodi. Nije bila riječ o divljanju pijanih vojnika već nekoj vrsti plana da se zbrišu određene skupine ljudi´, kazala je Albright.

Ona je slike iz BiH usporedila sa slikama Drugog svjetskog rata.

´Činilo mi se da se ponavljaju iste slike...ljudi ugurani u autobuse i vlakove...razdvajanje obitelji i stravične priče o zločinima koji su se odvijali´, dodala je.

Albright je svjedočila u nazočnosti predstavnika američke vlade koji je zauzeo mjesto pored ´prijatelja suda´, zaduženih za pomoć sucima u njihovom poslu.

Bildt: Plavšićeva je bila za provedbu Daytonskih sporazuma

Prvi Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Carl Bildt  svjedočio o pozitivnom stajalištu bivše predsjednice bosanskih Srba Biljane Plavšić prema zaključcima Daytonskih sporazuma.

´Odmah po zaključenju sporazuma u Daytonu ona je zauzela stajalište koje se razlikovalo od onoga što su ga imale vlasti na Palama´, odgovorio je Bildt na pitanje obrane.

On je govorio o širini sukoba do kojega je nakon zaključenja sporazuma došlo između dviju struja bosanskih Srba - bivšeg političkog šefa Radovana Karadžića i pristalica Biljane Plavšić koja je 1996. postala predsjednica Republike Srpske.


Bildt je izjavio kako je ´Plavšićeva željela očuvati mogućnost budućeg suživota između Srba, Hrvata i Muslimana u Sarajevu, za razliku od Karadžića koji se zalagao da svi Srbi napuste grad.

On je također potvrdio kako Plavšićeva nije nikada bila dio srpskog izaslanstva u pregovorima te je izjavio kako ´nije bila značajna osoba u vodstvu bosanskih Srba´.

U ratu u BiH ubijeno je više od 200.000 ljudi. Plavšić, (72), mogla bi dobiti doživotni zatvor nakon što je u listopadu priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, tj. progon bosanskih Hrvata i muslimana. Neke točke optužnice, uključujući u genocid, su odbačene.

Plavšić je najviše rangirana dužnosnica koja je priznala zločine, i jedina žena protiv koje je ICTY podigao optužnicu. Predala se sudu u siječnju 2001., a prije povratka u Den Haag je bila privremeno na slobodi.

Pročitajte više