Allawi: Irak je spreman za demokraciju

TRENUTAČNA medijska slika Iraka kao zemlje nespremne za demokraciju pogrešna je, napisao je irački prijelazni premijer Iyad Allawi u članku objavljenom u ponedjeljak u listu Independent.

"Velika većina Iračana još se nada i žudi za mogućnošću izgradnje prosperitetne i demokratske države", kaže Allawi iako priznaje da će taj proces potrajati.

Nedostatak radnih mjesta i gospodarskih mogućnosti pothranjuju nestabilnost, rekao je, dodajući da su "gospodarsko i sigurnosno stanje isprepleteni".

Prijelazna vlada želi se tim pitanjima baviti istovremeno, vratiti nadzor nad cijelom zemljom, obnoviti infrastrukturu i smanjiti nezaposlenost.

Amnestija će biti ponuđena onim Iračanima "koji su se pridružili ili su pomogli pobunu iz očaja i frustracija, ali nisu okrvavili ruke", napisao je premijer.

No Sadamovi lojalisti i strani islamistički teroristi bit će "izolirani i privedeni pravdi, ma koliko to trajalo".

Allawi se tuži i na činjenicu da je Irak primio manje od pet posto od više od 18 milijardi dolara obećane američke pomoći i 13 milijardi pomoći drugih zemalja.

Pozvao je na otpis većeg dijela iračkoga državnog duga, koji je nazvao "mrskim" jer je nastao "jačanjem ratne mašinerije" režima Sadama Huseina.

Allawi je u svojem tekstu ponovio da izbore treba održati u siječnju unatoč problemima s kojima se zemlja suočava.

No kad je govorio na televiziji, upozorio je da se teroristi slijevaju u Irak.

"Teroristi dolaze, slijevaju se iz raznih zemalja u Irak gdje pokušavaju potkopati stanje u zemlji. Dolaze iz Afganistana, Pakistana, Europe, iz Maroka, Sirije i tako dalje", rekao je Allawi.

Izgubi li se bitka u Iraku, London, Washington, Pariz i Kairo mogli bi postati mete, upozorio je Allawi, koji trenutno boravi u posjetu Velikoj Britaniji.

Nakon nedjeljnih razgovora s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, Allawi se u ponedjeljak sastao s ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, ministrom obrane Geoffom Hoonom i tajnicom za međunarodni razvoj Hilary Benn.



Pročitajte više