Alojz Tomašević je prava slika Hrvatske

Foto: Index/FaH

NAKON što je policija potvrdila da je zbog obiteljskog nasilja kazneno prijavila HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića, postalo je kristalno jasno da dotični nasilnik nije ništa drugo doli slika Hrvatske u ogledalu.

>> HDZ-ovog župana koji mlati ženu mjesečno plaćate 25 tisuća kuna


Podsjetimo, Alojz Tomašević dva puta je na demokratskim izborima izabran za župana Požeško-slavonske županije, jedne od siromašnijih u Hrvatskoj.

Alojz Tomašević je ujedno i obiteljski nasilnik. Policija je, naime, danas potvrdila da je protiv njega zbog obiteljskog nasilja podigla kaznenu prijavu, ali naravno - to nije sve.

Tomaševiću je oduzet i pištolj koji je neovlašteno posjedovao, a izrečena mu je i zaštitna mjera približavanja žrtvi u trajanju od osam dana.

Zakon šutnje


U Požegi je Tomaševićevo fizičko maltretiranje supruge javna tajna, a kakva atmosfera vlada u tom gradiću najbolje opisuje jučerašnja izjava županove supruge Mare Tomašević, koja je ustvrdila kako joj rodbina i prijatelji govore da je - trebala šutjeti. Zakon šutnje ili "omerta" je, podsjetimo, dobro poznata pojava u mafijaškim organizacijama.

O mučnom i suštinski trulom stanju svijesti koje vlada u Požegi govori i podatak da se Mara Tomašević za pomoć prije pet mjeseci nije obratila policiji, nego predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. U HDZ-u su njezin očajnički vapaj u pomoć, naravno, ignorirali sve dok afera nije dospjela u javnost.

Koliko je vladajuća partija svemoćna u Slavoniji (i ne samo tamo), pokazuje i činjenica da je Tomašević svojoj supruzi, koju prema njezinim riječima maltretira već dvije godine, otvoreno rekao kako njemu "nitko ništa ne može".

Ispričao se HDZ-u, ali ne i ženi koju je mlatio


Da cijela priča bude još strašnija, ni 12 sati prije nego što je policija objavila da je protiv Tomaševića podignuta kaznena prijava, HDZ-ov župan medijima je poslao priopćenje u kojem ne samo da tvrdi da nikad nije udario ženu, nego se pritom ispričao javnosti, ali ne zbog svojih nedjelja, nego "zbog mnoštva neistina koje su u protekla dva dana objavljene".

Obiteljski nasilnik kojeg iz svog džepa plaćate nešto manje od 25 tisuća kuna mjesečno u svom lažljivom priopćenju nije se ispričao svojoj supruzi, ali zato jest HDZ-u, i to zbog "jer se plasiranjem neistina i tendecioznim tumačenjima nastojalo naštetiti našoj stranci". Lako za ženu koju je prebio, glavni problem je u šteti za HDZ. Žene su u Hrvatskoj, ne treba to zaboraviti, ipak drugotne, a članstvo i visoka pozicija u partiji te pripadajuće povlastice na račun poreznih obveznika su ono što je stvarno važno.

Nasilje nad ženama nije eksces, nego praksa koja državi uopće ne smeta


Alojz Tomašević će, unatoč kaznenoj prijavi za obiteljsko nasilje i ilegalno posjedovanje oružja, ostati u fotelji župana. Zašto? Jer su župani u Hrvatskoj zaštićeniji od ličkih medvjeda, što je jučer odlično pojasnio ugledni stručnjak za javnu upravu, Ivan Korić.

HDZ-ov župan koji godinama mlati ženu nije nikakav eksces ni iznimka. O odnosu ove države prema nasilju nad ženama dovoljno plastično govori podatak da Hrvatska već četiri godine odugovlači s ratifikacijom Istanbulske konvencije, dokumenta koji je još 2011. usvojilo Vijeće Europe, a bavi se sprečavanjem nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Kako vladajući u Hrvatskoj štite žrtve obiteljskog nasilja, odlično pokazuje i podatak da su posljednjih godina država i Zagrebačka županija drastično srezali sredstva za funkcioniranje Autonomne ženske kuće Zagreb - skloništa i savjetovališta za žene, i to za čak 610.000 kuna, bez ikakvog obrazloženja.

Katolički ekstremisti ratuju protiv konvencije o zaštiti žena


Treba podsjetiti i da se protiv ratifikacije Istanbulske konvencije ovih dana rukama i nogama bore isti oni koji se kunu u "zaštitu obitelji", na čelu s katoličkim fanaticima iz udruge "U ime obitelji" koju predvodi notorna Željka Markić. Da ironija bude još veća, u isti krug ljudi pripada i pater Ike Mandurić, poznatiji i kao šatoraški pop, koji se danas na Facebooku oglasio o slučaju Alojza Tomaševića. Naravno, katolički svećenik nije stao u zaštitu žrtve, nego nasilnika. Tako se, naime, "kršćanske vrijednosti" doživljavaju u Hrvatskoj.

Mučna priča o Alojzu Tomaševiću nije "samo" priča o HDZ-ovom županu koji godinama mlati ženu. To je priča o slici Hrvatske u ogledalu - priča koja govori o našem društvu puno više nego što se čini na prvu.

Pročitajte više