Aman: Picula razgovarao s jordanskim kolegom Muasherom

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula razgovarao je u utorak u Amanu s jordanskim kolegom Marwanom Muasherom o bilateralnim odnosima, stanju u regiji i gospodarskoj suradnji dviju zemalja.

Ministri su suglasni da se dva ključna problema u regiji, palestinsko i iračko pitanje, trebaju rješiti u okviru rezolucija UN-a i multilateralnih organizacija, rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Žarko Plevnik.

Po njegovim riječima, Picula je ponudio pomoć u dijalogu između arapskih zemalja i hrvatskih zapadnoeuropskih partnera, jer je Hrvatska kao mediteranska zemlja vrlo blizu području mogućih sukoba i izravno je izložena njihovim mogućim posljedicama.

Ministri su potpisali protokol o suradnji MVP-a dviju zemalja i dogovorili nastavak pregovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za svibanj iduće godine u Zagrebu.

Picula je tijekom dana posjetio i federaciju jordanskih trgovinskih komora gdje je jordanske gospodarstvenike upoznao s gospodarskim mogućnostima Hrvatske.

Ponudio im je suradnju na području farmaceutske, prehrambene i elektro industrije, a Jordanci su pokazali osobitu zainteresiranost za uvoz meda, lijekova, poljoprivredne opreme i mehanizacije te razmjene tehnologije u preradi voće i povrća, rekao je Plevnik.

Voditelj gospodarskog izaslanstva Nadan Vidošević potpisao je memorandum o razumijevanju između industrijskih komora Amana i Hrvatske gospodarske komore.

Picula bi se sutra, drugoga dana posjeta Jordanu, trebao sastati s jordanskim premijerom te ministrima trgovine i gospodarstva, najavio je glasnogovornik MVP-a.

Pročitajte više