Amazon u Francuskoj planira dostavu hrane

Foto: Getty Images

AMERIČKI div u segmentu internetske trgovine Amazon planira u Francuskoj pokrenuti uslugu dostave prehrambenih namirnica u sklopu planiranog globalnog širenja na sektor maloprodaje hrane, izjavio je čelnik francuskog ogranka u novinskom intervjuu. Prošle je godine Amazon kupio američku tvrtku Whole Foods, što je potaknulo špekulacije da bi se u sljedećoj fazi mogao usmjeriti na europski sektor hrane i supermarketa.
 
"Hrana je snažna razvojna osovina za Amazon od lansiranja naše ponude Amazon Fresh u SAD-u u rujnu 2016. godine", kazao je Frederic Duval u razgovoru za Journal du Dimanche. Kupnja Whole Foodsa novi je korak u smjeru ostvarivanja te ambicije, dodao je.
 
"Jako bismo željeli ponuditi tu uslugu u Francuskoj, ali sve u svoje vrijeme. Pokretanje te usluge predstavlja ulaganje", naglasio je Duval.
 
"Amazon je dobrodošao u Francuskoj"
 
Prošlog je tjedna francuski lanac supermarketa Systeme U objavio da razgovaraju s Amazonom o usluzi dostave prehrambenih namirnica. Dosad američki div nije sklopio nikakav veliki posao s francuskim maloprodajnim lancima. Poduzeli su niz malih koraka u tom smjeru, postojano gradeći prisutnost u Francuskoj, između ostalog i preko usluge ekspresne dostave pošiljki u Parizu od 2016. godine preko tvrtke Amazon Prime Now.
 
Prošlog su mjeseca najavili da će u Francuskoj otvoriti dvije tisuće novih radnih mjesta. Riješili su i dugotrajni spor s francuskim poreznim vlastima koje su od njih potraživale gotovo 200 milijuna eura poreznog duga. U odvojenom je intervjuu za Journal du Dimanche francuski ministar financija Bruno Le Maire kazao: "Amazon je dobrodošao u Francuskoj jer je moj apsolutni prioritet otvaranje radnih mjesta, a Amazon predstavlja tisuće radnih mjesta."
 
Dodao je da "se raspravlja o partnerstvu Amazona i određenih francuskih grupa, posebno u sektoru prehrambenih proizvoda", napominjući da će vlada zajamčiti ravnopravno tržišno natjecanje.

Pročitajte više