Ambiciozan sajam suvremene umjetnosti u Madridu - Arco 2003.

MEĐUNARODNI sajam suvremene umjetnosti u Madridu Arco 2003, otvoren u četvrtak i u trajanju do 18. veljače, ambiciozniji je no ikada s rekordnim brojem od 3000 umjetnika, 279 galerija i 28 zemalja, a s proračunom od 5,5 milijuna eura.

22. izdanje sajma Arco, koji je u deset godina udvostručio broj sudionika, istovremeno je pregled umjetnosti 20. stoljeća i nagovještaj ´umjetnosti koja dolazi´, kako navode organizatori.

To je ujedno i paradoks sajma, koji već ima planove do 2007. godine, kad će gošća biti Južna Koreja, a ujedno želi zadržati otvoreni duh.

Ovogodišnja zemlja-gost je Švicarska, a njezinih 18 izlagača u Madridu svjedoče o vitalnosti fenomena mlade švicarske umjetnosti.

Posjetitelji još mogu vidjeti dijelove izložbe pod nazivom ´Art Unknown´, ´Futuribles´ ili pak onaj posvećen njujorškim galerijama.

Kad se umore od hodanja po prostoru površine 21.000 četvornih metara, mogu zastati, sjesti ili leći na plastični travnjak, velike krevete ili naslonjače za napuhavanje.

Nesigurnost sadašnjeg trenutka koja se nadvila i nad komercijalnim vidom izložbe Arco 2003., vrlo je malo prisutna u radovima.

Postoje zvučnici koji objavljuju da su paviljoni ´zone visoke sigurnosti´, a tu su i natpis ´Ne, ratu´ na licu Georgea Busha te par otvorenih kovčega s pogledom na njujorške tornjeve, rad Katalonca Alvargonzaleza.

Pročitajte više