AMD-ova Puma napada Intel

AMD se vraća u bitku protiv svog najvećeg konkurenta Intela s novom procesorskom platformom namijenjenom prijenosnim računalima.

Nakon nekoliko mjeseci konstantnih mjesečnih financijskih gubitaka, AMD se pokušava vratiti u borbu s Intelom predstavljajući procesorsku platformu kodnog imena Puma. Za lansiranje novog procesora postavljeni su dobri temelji, naime, već postoji preko sto različitih prijenosnih računala koja su kompatibilna s platformom Pume.

Neki od proizvođača koji su spremni za AMD-ov procesor su: Acer, Asus, Dell, Fujitsu-Siemens i HP koji će ugrađivati nove procesore u prijenosnike između 700 i 2.000 dolara, a bit će dostupni već nakon sljedećeg tjedna.

Puma je, iako s kašnjenjem, nastala kao odgovor na Intelovu platformu Santa Rosa koja je već uzela maha, a koristit će dvojezgrene procesore Turion X2 Ultra Dual-Core. Nova platforma imat će ugrađeni grafički chipset koji će biti dovoljan za pokretanje video igara. Za one koji žele nešto više, AMD ima u pripremi drugu platformu koja će raditi u suradnji s ATI-jevom grafikom, ali će se koristiti i grafika na samoj platformi.

S novom platformom AMD je odlučio kako ne treba ubrzavati otvaranje Worda, Excela i drugih programa koji ionako već dovoljno brzo rade, već kupcima treba ponuditi brzinu i stabilnost u "ripanju" CD-a, editiranju videa i drugim zahtjevnijim operacijama. AMD je svjestan svoje pozicije na tržištu te navodi kako će nova Puma platforma biti izvrsna alternativa Intelu.

V.M.

Pročitajte više