Američka demonstracija sile kod Sjeverne Koreje, poslali su čak tri nosača aviona

Screenshot: Youtube

PRVI put u tri desetljeća, tri američka nosača aviona plove zajedno u borbenoj formaciji - i to u zapadnom Pacifiku.
 
Borbena formacija koju čine nosači aviona USS Ronald Reagan, Theodore Roosevelt i USS Nimitz, zajedno s dodatnim ratnim brodovima u njihovim pripadajućim borbenim skupinama, sudjeluje u mornaričkoj vojnoj vježbi koja traje četiri dana. 
 
U vježbi sudjeluju i snage američkog saveznika Japana, i to s nosačem helikoptera Ise i dva razarača, javlja International Business Times. "Tri super-nosača aviona koji trenutno plove Japanskim morem nose više od 200 vojnih aviona, što je više od zračnih snaga mnogih zemalja", izvijestio je reporter BBC-a koji je i sam posjetio USS Ronald Reagan za vrijeme vježbe.
 
 
Pokazivanje sile Sjevernoj Koreji dok je Trump u posjetu Aziji 
 
Budući da se vježba izvodi blizini Korejskog poluotoka, a istovremeno s posjetom američkog predsjednika Donalda Trumpa istočnoj Aziji, može se zaključiti da služi kao dodatno pokazivanje vojne sile SAD-a u pokušaju zastrašivanja i obuzdavanja Sjeverne Koreje, koja uporno nastavlja svoj nuklearni program koji za krajnji cilj ima razvijanje kapaciteta za nuklearni napad na SAD. 
 
 
Podsjetnik da SAD može brzo mobilizirati moćne snage 
 
Naime, vježbe ovakvih razmjera često služe kao podsjetnik protivnicima da SAD može brzo mobilizirati moćne snage. Sjeverna Koreja se zbog toga nalazi pod vrlo oštrim sankcijama koje je jednoglasno izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a, a Trump je u više navrata otvoreno zaprijetio Pjongjangu potpunim vojnim uništenjem, aludirajući i na mogući preventivni nuklearni napad na tu zemlju.
 
Trump je u Japanu prošli ponedjeljak ponovio kako je "razdoblje strategije strpljenja" sa Sjevernom Korejom završeno, iako je otad uputio i drukčije intonirane poruke, poput one da želi biti “prijatelj” Kim Jong-unu, kojeg je ranije pogrdno nazivao “raketnim čovjekom”. 
  
Režim iz Pjongjanga također nije birao riječi o SAD-u i Trumpu, nazivajući ga među ostalim “ratnim manijakom” za kojeg nitko ne zna kad će “zapaliti fitilj rata”. 

Pročitajte više