VIDEO Trumpova ministrica obrazovanja žestoko izviždana na crnačkom sveučilištu

Screenshot: Facebook

KAD JE Betsy DeVos, američka ministrica obrazovanja, u srijedu došla održati govor na ceremoniji dodjele diploma na Sveučilištu Bethane-Cookman, tradicionalno crnačkom sveučilištu, studenti su joj glasno dali do znanja što misle o njenom posjetu. 

 

Posjet ministrice DeVos dio je inicijative administracije predsjednika Donalda Trumpa da se približi crnačkim zajednicama, posebno na tradicionalno crnačkim fakultetima i sveučilištima koji su osnovani u vrijeme rasne segregacije u SAD-u.

Ali veliki broj studenata i alumnija Sveučilišta Bethane-Cookman snažno se usprotivio njenom posjetu koji vidi kao ispraznu gestu od strane administracije predsjednika optuženog za rasizam. Osim toga, zamjeraju DeVos što je prethodno izjavila kako su crnačka sveučilišta "pioniri školskog izbora", odnosno privatnih i čarter-škola za koje se inače zalaže, što je izazvalo žestoke kritike.

Međutim, administracija sveučilišta odbacila je zahtjev da joj uskrati poziv, braneći je kao filantropa predanog obrazovanju. Veliki dio diplomaca na promociji okrenuo joj je leđa te vikanjem i zviždanjem prekidao njen govor. "Izaberimo da saslušamo jedni druge", poručila je DeVos, ali studenti su je ignorirali. Nije pomogla ni prijetnja dekana Edisona Jacksona da će prekinuti promociju i poslati im diplome poštom.

Dok neki smatraju da se radi o opravdanom izrazu nezadovoljstvo, drugi reakciju smatraju kako se radi o nedostatku pristojnosti, piše Washington Post.

 

 

 

Pročitajte više