Stotine tisuća mladih prosvjedovalo protiv oružja u Americi, unuka M.L. Kinga održala govor

Foto: Hina

OGORČENI opetovanim pucnjavama u svojim školama, stotine tisuća Amerikanaca danas je izašlo na ulice na povijesni prosvjed protiv vatrenog oružja.

Prosvjed u Washingtonu traje sa sloganom "Nikad više"!

Unuka Martina Luthera Kinga


Više od 800 prosvjeda odvija se u ostalim gradovima SAD-a, predvođeni mladima. Unuka Martina Luthera Kinga kojoj je tek 9 godina, uputila je u Washingtonu snažan poziv protiv vatrenog oružja, a njezina je spontanost potaknula oduševljenje okupljenog mnoštva.

Nadahnuvši se slavnim govorom svog djeda, aktivista za građanska prava, Yolanda Renee King je rekla: "U snu koji ja sanjam, previše je previše. U ovom svijetu ne bi trebalo biti oružja. Prenesite poruku, čujete li? Diljem čitave zemlje. Bit ćemo velik naraštaj", dodala je sigurnim glasom, što je popraćeno pljeskom.



Prosvjed u Hrvatskoj

S druge strane Zemlje, u Hrvatskoj se danas prosvjedovalo protiv dokumenta koji služi zaštiti žena od nasilja.

>> VIDEO Završen prosvjed u centru Zagreba: "Cilj Istanbulske je da katolici postanu manjina u Hrvatskoj"

U centru Zagreba, prema procjenama policije, okupilo se oko pet tisuća ljudi, a organizatori tvrde da ih je bilo 10 puta više. Prosvjednici su došli  autobusima iz cijele Hrvatske. Na okupljanju se dogodio i jedan incident.


Umirovljeni general Željko Sačić nasrnuo je na protuprosvjednice koje su htjele razviti transparent podrške ratifikaciji Istanbulske.

>> Incident na prosvjedu u Zagrebu, umirovljeni general nasrnuo na protuprosvjednicu

Mimohod za naše živote

Nacionalni događaj prozvan "March for Our Lives" ("Mimohod za naše živote") spontana je reakcija na pokolj 17 osoba u floridskoj srednjoj školi 14. veljače.

Ta, još jedna u nizu, drama brojnim Amerikancima je prelila čašu. Njihova se frustracija pothranjuje nedjelovanjem zakonodavaca i državnih vlasti, suzdržanih u djelovanju protiv moćnog lobija oružja National Rifle Association (NRA).

Mogućnost posjedovanja vatrenog oružja milijuni Amerikanaca smatraju ustavnim pravom jednako temeljnim poput slobode izričaja.

Zvijezde i preživjeli učenici

Ovog puta, međutim, ubojstvo koje je počinio bivši učenik, psihički nestabilan, u gradu Parklandu, spojio je "preživjele" učenike. Već pet tjedana sveprisutni su u medijima.

Petero njih našlo se na naslovnici časopisa Time ovog tjedna. Njihova energija priskrbila im je podršku brojnih poznatih osoba.

George Clooney, Oprah Winfrey i Steven Spielberg dali su po 500.000 dolara kao podršku "Mimohodu za naše živote".


Glumac Bill Murray usporedio je mobilizaciju s onom iz šezdesetih godina protiv rata u Vijetnamu.

Na pozornici podignutoj na Constitution Avenue, u srcu glavnog grada,izmjenjuju se zvijezde poput Ariane Grande, Jennifer Hudson, Demi Lovato, Justina Timberlakea i Miley Cyrus.

Smrt 30 tisuća ljudi godišnje

Odlučnost dijele i na društvenim mrežama s mnoštvom poruka koje pozivaju na zabranu jurišnih pušaka i ograničenje pristupa oružju pod hashtagom #Enough.

Oružje je krivo za smrt više od 30.000 osoba godišnje u SAD-u gdje se školska mladež ponekad predstavlja kao "generacija masovne pucnjave" ili "generacija Columbine", prema imenu srednje škole u Koloradu gdje su dva učenika usmrtila 12 školskih kolega i profesora 1999.

Pročitajte više