Američka podmornica se sudarila s japanskim tankerom

U SUDARU američke nuklearne podmornice i japanskog tankera na ulazu u Perzijski zaljev nije ozlijeđen ni jedan član posade, niti je došlo do izlijevanja nafte, no ovakav incident sramotan je za američku mornaricu, piše BBC.

Zapovjednik Pete flote američke mornarice Kevin Aandahl potvrdio je da se incident dogodio iza 19 sati po grinvičkom vremenu, te da od 127 članova posade podmornice USS Newport News nitko nije ozlijeđen, no nije rekao čijom je greškom došlo do sudara.

Japanski tanker Mogamigawa pristat će u luci Ujedinjenih arapskih emirata kako bi se utvrdila šteta, iako za sada nema naznaka da je došlo do izljevanja nafte, izjavio je na press konferenciji Katshue Yoshida, član uprave japanske naftne kompanije Showa Shell Sekiyu. Tanker je prevozio naftu iz Perzijskog za Singapur kada se dogodio sudar u kojem nema ozlijeđenih.

Nesreća ovoga tipa, no sa težim posljedicama, dogodila se u veljači 2001. godine kada je američka nuklearna podmornica Greenville potopila japanski ribarki brod u Tihom oceanu u blizini Havaja. Tada je poginulo devet mornara.

A.B.

Pročitajte više