Američka potpredsjednička debata u sjeni mini-skandala

VEČERAŠNJOJ američkoj potpredsjedničkoj debati je dodatni publicitet donijelo otkriće da je voditeljica navodno napisala hagiografsku knjigu o Obami.

Okršaj demokratskog senatora Joea Bidena s republikanskom guvernerkom Aljaske Sarah Palin će, vjeruju mnogi, biti najgledanija debata potpredsjedničkih kandidata u povijesti. Iako potpredsjednički kandidati obično nemaju važnu ulogu na američkim predsjedničkim izborima, nekonvencionalna odluka republikanskog senatora Johna McCaina da za svog izbornog partnera dovede slabo poznatu bivšu misicu je donijela preokret predsjedničkoj utrci u kojoj je Barack Obama cijelo vrijeme bio apsolutni favorit.

Palin je kao "obična, jednostavna domaćica" odmah stekla brojne simpatije usprkos toga što su liberalni mediji i fanatični pristaše Baracka Obame uložili ogroman trud da iskopaju posljednju trunčicu prljavštine iz njenog privatnog života i političke karijere. Međutim, "saramaniju" i na njoj temeljenu McCainovu prednost u anketama je brzo potopio burzovni udar, odnosno ekonomske brige zbog kojih su se mnogi Amerikanci ponovno okrenuli Obami koji se, makar retorički, u ekonomskim pitanjima bolje snalazi.

Obama "lomi izbornu utakmicu"

Obamina prednost nad McCainom posljednjih dana dramatično raste, pa je NBC-jev politički urednik Chuck Todd danas izjavio kako je Obama "ili prelomio ili će uskoro prelomiti" izbore. Prema njegovom mišljenju, samo bi neki doista izvanredni događaj mogao spriječiti Obamu da zadrži ili poveća ono što se sada čini nedostižna prednost.

McCain je dosta glasova izgubio nespretnim pokušajem da odgodi prošlotjednu predsjedničku debatu kako bi u Senatu pomogao stvoriti međustranački konsenzus o financijskoj konsolidaciji Wall Streeta. Taj riskantan potez se nije isplatio, dijelom zato što do konsenzusa do početka debate nije došlo, a najviše zato što većina Amerikanaca ne podržava plan smatrajući ga otimanjem novca poštenih poreznih obveznika kako bi se osigurale tople fotelje pohlepnih direktora banaka s Wall Streeta.

Palin na debatu odlazi kao na giljotinu

Zbog toga McCain sada sve nade ulaže upravo u Sarah Palin koja bi u potpredsjedničkoj debati trebala donijeti još jedan izborni preokret. S druge strane se demokrati nadaju da bi poraz Palin u debati s Joeom Bidenom, čijih 36 godina u Senatu sugerira bogato iskustvo u raspravama, mogao zabiti posljednji čavao u McCainov politički lijes, ali i sahraniti buduće predsjedničke ambicije Sarah Palin te je tako spriječiti da kao oporbeni predsjednički kandidat bude predstavljala problem za predsjednika Obamu na izborima 2012. godine.

Ako je suditi prema pisanju većine američkih medija, Biden bi, usprkos toga što uživa status "gaf stroja", trebao masakrirati Palin. Kao argumenti u prilog tome se navodi nekoliko nedavnih televizijskih intervjua u kojima je Palin na konkretna pitanja davala "nejasne, općenite odgovore", odnosno odala dojam kako nema pojma o vanjskoj politici i svemu onome što bi zamjenik američkog predsjednika trebao imati u malom prstu.

S druge strane, manji dio američkih medija podsjeća kako je Palin je za vrijeme izborne kampanje za guvernera Aljaske 2006. godine pokazala kako se više nego dobro zna snalaziti u političkim debatama. To ističe i dio liberalnih blogera, upozoravajući svoje istomišljenike u medijima da ne stvaraju dojam o tome da Palin nema nikakve šanse, jer bi s tako niskim očekivanjima i prosječni nastup izgledao kao trijumf i neugodno iznenađenje za Bidena.

Voditeljica debate pisala hagiografije o Obami

Neugodno iznenađenje je, pak, danas snašlo McCainov izborni stožer kada se otkrilo kako Gwen Iffil, crna novinarka javne televizije PBS i voditeljica večerašnje debate, 20. siječnja sljedeće godine - na dan inauguracije sljedećeg predsjednika - treba izdati knjigu pod naslovom "Breakthrough: The Politics and Race in the Age of Obama" ("Proboj: Politika i rasa u doba Obame"). Ifill tvrdi kako u pitanju nije hagiografija nego da se knjiga "općenito bavi mladim afroameričkim političarima" i "onome što oni znače za napredak afroameričke zajednice".

McCain je na to otkriće reagirao priopćenjem rekavši kako smatra da će Ifill - koja je prije četiri godine vodila potpredsjedničku debatu Dicka Cheneya i Johna Edwardsa - biti objektivna voditeljica, ali "da otkriće knjige nije pomoglo" stvaranju dojma o objektivnosti.

Sumnje u objektivnost Ifill, ali i opći dojam o tome da američki mediji više nego ikada protežiraju jednog nauštrb drugog predsjedničkog kandidata, će potaknuti i otkriće kako je Ifill napisala hagiografski članak o obitelji Obama za časopis "Essence" čije čitateljstvo čine afroameričke žene. Njena rođaka Sherylin Ifill, profesorica prava na Sveučilištu Maryland, je pak nedavno izjavila kako kandidaturu Sarah Palin i pokušaj da se predstavi kao feministica smatra "uvredljivim za žene, pogotovo afroameričke".

D.A.

Pročitajte više