Američka vojska pokrenula veliku operaciju u Falluji

TRI SU osobe poginule, a sedam ih je ranjeno u velikoj akciji američke vojske i iračkih snaga reda protiv iračkih militanata u pobunjeničkom uporištu Falluji u petak, dan nakon što su čelnici tog grada prekinuli mirovne pregovore i odbacili zahtjeve iračke vlade da predaju pobunjeničkog vođu Abu Musaba al Zarqawija, javljaju agencije.

"Tri su osobe poginule, a sedam ih je ranjeno u bombardiranju grada tijekom noći", kazao je Rafeh Hayad iz glavne bolnice u Falluji, 50 kilometara zapadno od Bagdada, javlja France Presse.

Više od tisuću američkih vojnika i pripadnika iračkih snaga reda krenuli su na grad u četvrtak navečer, kazao je glasnogovornik američkih marinaca Lyle Golbert. To je najznačajnije vojno raspoređivanje na terenu na području Falluje od borbi u travnju.

"Od 14. listopada iračke snage sigurnosti i višenacionalne snage pokrenule su više operacija na Fallujah i područje oko grada kako bi spriječili pobunjenike da pripremaju terorističke napade", navodi se u priopćenju vojske.

Operacija je počela zračnim napadima, a nastavila se borbama na zemlji uz zračnu potporu, dodaje se u priopćenju, prenosi AP.

Cilj ove operacije je udariti na terorističke elemente koji žele tijekom svetog mjeseca ramadana napadati iračke snage reda i nevine civile.

U sklopu ove operacije u posljednja 24 sata izvedeno je osam zračnih napada na pobunjeničke položaje.


Pročitajte više