Američka vojska priznala spaljivanje tijela talibana

Američka vojska priznala je da su njezini vojnici u kolovozu spalili tijela talibana u provinciji Kandahar na jugu Afganistana iz higijenskih razloga, ocijenivši da je to bila loša odluka koja ukazuje nepoznavanje afganistanske kulture, no ne predstavlja kršenje ratnog prava.

"U sukobu američkih vojnika i talibanskih pobunjenika kod Gumbada u okrugu Shah Wali Kot na sjeveru provincije Kandahar poginuo je jedan američki vojnik, jedan pripadnik afganistanske vojske, dva talibana dok su još dva ranjena", stoji u priopćenju američke vojske.

Vrijeme je bilo jako vruće i tijela su se brzo raspadala, a zbog stjenovitog terena tijela nismo ih (talibane) mogli pokopati, dodaje se.

Na temelju kriminalističke obrade, nema dokaza o kršenju ratnog prava, no postoje dokazi da se radi o lošoj odluci i nepotpunom informiranju o tom incidentu, kao i o nepoznavanju lokalnih afganistanskih običaja i tradicije.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudksih prava Human Rights Watch često optužuje američku vojsku za nehumano postupanje prema zatočenicima u Afganistanu.

(Hina) xbcav ysb

Pročitajte više