Američke snage će se boriti protiv filipinskih ekstremista

SJEDINJENE DRŽAVE će poslati vojne snage na Filipine kako bi se borili protiv islamskih ekstremista, otvarajući tako novu bojišnicu u borbi protiv međunarodnog terorizma, izvješćuju u petak američki mediji.

Pentagon će za nekoliko dana poslati oko 1.700 vojnika kako bi ´dezorganizirali i uništili´ oko 250 pripadnika ekstremističke skupine Abu Sayyaf, javili su mediji pozivajući se na američke dužnosnike.

Sjedinjene Države pojačavaju borbu protiv terorizm dok se pripremaju za mogući rat protiv Iraka.

Prema planu Pentagona, oko 750 vojnika kopnenih snaga, među kojima i 350 pripadnika specijalnih snaga, izvodit će ili podupirati borbene patrole u džunglama pokrajine Sulu na južnim Filipinima, dok će oko 1.000 marinaca na dva broda uz obalu biti spremni na brzi odgovor u slučaju potrebe i osiguravati logistiku i sanitet.

Sjedinjene Države su već imale vojne snage u šestomjesečnoj misiji prošle godine na Filipinima, ali sa ulogom savjetnika filipinskih snaga, a pucati su mogli samo u slučaju obrane.

Ponovljeni napadi Abu Sayyafa i pogibija pripadnika američkih zelenih beretki naveli su filipinsku predsjednicu Gloriu Macapagal Arroyo i američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda da se suglase oko novoga plana sudjelovanja američkih snaga u borbi protiv islamskih ekstremista.

Pročitajte više