Američki avioprijevoznici protiv 5G mreže: "Mogli bismo imati katastrofalnu krizu"

Foto: EPA

IZVRŠNI direktori velikih američkih avioprijevoznika upozorili su na izglednu "katastrofalnu" krizu u zrakoplovstvu nakon što tvrtke AT&T i Verizon uvedu usluge u 5G mobilnim mrežama.

Prijevoznici su u ponedjeljak upozorili da bi zbog nove usluge, koja će biti uvedena u srijedu, značajan broj širokotrupnih zrakoplova mogao postati neupotrebljiv, pa bi "deseci tisuća Amerikanaca mogli ostati zarobljeni u inozemstvu", a na letovima unutar SAD-a zavladao bi "kaos".

"Velika većina putnih i teretnih zrakoplova bit će prizemljena"

"Ako naša glavna čvorišta ne dobiju odobrenje za letenje, velika većina putnih i teretnih zrakoplova bit će prizemljena", napisali su izvršni direktori skupine prijevoznika, uključujući American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines i Southwest Airlines.

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalne smetnje mogle utjecati na osjetljive instrumente u zrakoplovu, kao što su visinomjeri, i značajno ometati letenje pri slaboj vidljivosti.

"To znači da bi na dan poput jučerašnjeg (nedjelja) bilo otkazano ili preusmjereno ili bi kasnilo više od 1100 letova i 100.000 putnika", stoji u pismu. Zrakoplovne tvrtke razmatrale su u ponedjeljak navečer mogućnost otkazivanja nekih međunarodnih letova koji bi u SAD trebali stići u srijedu.

"Hitno nešto treba poduzeti"

"S obzirom na predložena ograničenja u određenim zračnim lukama, sektor transporta priprema se na poremećaje u pružanju usluga", priopćio je u ponedjeljak proizvođač aviona Boeing.

"Optimistični smo da ćemo uspješno surađivati s kompanijama i vladom kako bismo dovršili rad na rješenjima koja će sigurno i u maksimalnoj mogućoj mjeri ublažiti utjecaj na raspored letenja", dodali su.

"Hitno treba nešto poduzeti", dodaju zračni prijevoznici u pismu koje su, među ostalima, potpisali i UPS Airlines, Alaska Air, Atlas Air, JetBlue Airways i FedEx Express. "Da budemo iskreni, trgovina će u zemlji stati", poručuju.

Pismo je upućeno direktoru Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće Brianu Deeseu, ministru prometa Peteu Buttigiegu, direktoru FAA Steveu Dicksonu i predsjednici Federalne komisije za komunikacije (FCC) Jessici Rosenworcel. Airlines for America, udruga koja je poslala pismo, odbila ga je komentirati. Vladine agencije nisu ga odmah komentirale.

Pročitajte više