Američki demokrati se odlučili za kompromis u sporu oko Floride i Michigana

STATUTARNI odbor američke Demokratske stranke je nakon višesatne rasprave riješio spor Baracka Obame i Hillary Clinton o broju delegata na izbornoj konvenciji.

Spor je nastao zahvaljujući tome što su demokratske organizacije u Michiganu i Floridi, prkoseći odluci Demokratskog nacionalnog odbora (DNC), u siječnju održale preliminarne predsjedničke izbore. DNC ih je zbog toga unaprijed kaznio oduzevši tako izabranim delegatima pravo glasa na izbornoj konvenciji. Vodeći demokratski kandidati - uključujući Hillary Clinton - su, pak, slušajući naputke svoje stranke, odbili voditi kampanje u tim državama, a Barack Obama čak nije bio ni kandidat u Michiganu.

Preliminarni izbori su održani, i u obje države je pobijedila Hillary Clinton. Nedugo nakon što se ispostavilo kako gubi od Obame, Hillary Clinton je preko svojih pristaša počela tražiti od DNC-a da promijeni svoju odluku, odnosno prizna nelegalne i teoretski bespredmetne predizbore, te da tako izabrani delegati dobiju pravo glasa na izbornoj konvenciji.

Ukoliko bi DNC postupio po njenim željama, time bi bivša Prva dama - prema određenim kriterijima brojanja glasova - stekla prednost pred Obamom po broju ukupno palih glasova na nacionalnoj razini, iako je gotovo izvjesno da ne bi sustigla Obamu po broju delegata.

Obamin stožer je, pak, inzistirao da se unaprijed prihvaćena pravila moraju poštovati, a i DNC je smatrao da mora održati svoj autoritet. Stožer Hillary Clinton je, pak, tvrdio da Florida i Michigan kao strateški važne države s velikim brojem birača moraju biti predstavljene na konvenciji - kako zbog nastojanja da se očuva demokratski karakter stranke, tako i zbog toga što bi u suprotnom uvrijeđeni demokratski glasači u studenome ostali kod kuće ili dali glas republikanskom kandidatu Johnu McCainu. Potonji je argument izuzetno snažan u Floridi, gdje su jedan od najmoćnijih glasačkih blokova ostarjeli Židovi, prilično rezervirani prema kandidatu čije je srednje ime "Hussein".

Isti problem s nediscipliniranim državnim organizacijama i preliminarnim izborima u Floridi i Michiganu su, inače, imali i republikanci, ali su ga riješili tako što su jednostavno prepolovili broj kandidata koji će na temelju tako održanih izbora ići na konvenciju.

Statutarni odbor je svoju odluku donio u washingtonskom hotelu, u dvorani gdje su izlaganja njegovih članova bila često prekidana povicima bijesnih pristaša Hillary Clinton iz publike.

Prema toj odluci, rezultati preliminarnih izbora na Floridi će se priznati, ali će svaki od tada izabranih delegata dobiti samo pola glasa na konvenciji. To znači da će Hillary Clinton dobiti 56,5 delegata, a Obama 32.

U Michiganu, gdje se Obama nije ni natjecao, karizmatski senator će dobiti 32, a Hillary Clinton 38 glasova.

Iako je u Statutarnom odboru od 27 članova njih 13 bilo za Hillary Clinton, odluka je prošla s 19 naprama 8 glasova. Zahtjevi Hillary Clinton da se u potpunosti priznaju rezultati, prema jednoj od pro-klintonovskih članica Odbora, nisu mogli proći, pa se prihvatilo "najbolje rješenje".

Taj kompromis će malo otežati Obamin put do osiguravanja nominacije, s obzirom da sada treba osvojiti većinu od 2118 glasova na konvenciji. Međutim, zajedno s delegatima koji su već izabrani, kao i onima koji su mu pružili podršku, Obama sada ima 2052 glasa, dok Clinton ima 1877,5.

Odluka je došla dan prije preliminarnih izbora u Portoriku, odnosno tri dana prije preliminarnih izbora u Montani i Južnoj Dakoti gdje se bira posljednjih 86 izabranih delegata.

Harold Ickes, jedan od članova izbornog stožera Hillary Clinton je, pak, već prilikom samog donošenja odluke izjavio kako priča tu najvjerojatnije neće završiti, te da mu je bivša Prva dama dala instrukcije da se na odluku Statutarnog odbora može žaliti Mandatnom odboru koji se sastaje na konvenciji. Ukoliko se to dogodi, ovogodišnja konvencija Demokratske stranke bi postala dosta slična fizičkim obračunima obilježenoj konvenciji u Chicau 1968. godine.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više