Američki državni podtajnik Grossman u srijedu na Kosovu

AMERIČKI državni podtajnik za politička pitanja Marc Grossman i zamjenica američkog državnog podtajnika za europska i euroazijska pitanja Kethlen Stephens posjetit će u srijedu Kosovo kako bi potaknuli političke procese na tom području, objavljeno je u petak u sjedištu Ureda SAD u Prištini.

Prema najavama, Grossman sa suradnicima sastat će se tijekom posjeta Prištini s kosovskim političkim čelnicima - predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, premijerom Bajramom Rexhepijem, predsjednikom parlamenta Nexhatom Dacijem te s političkim čelnicima Albanaca i Srba.

Prema albanskim izvorima u Prištini, visoki američki diplomat zatražit će veće zalaganje kosovskih političara u ispunjavanju zadataka koje je postavila Kontaktna skupina, kao što su obnova oštećenih objekata tijekom ožujskih nemira, reforma općinske vlasti, međuetnički dijalog i veće zalaganje za ispunjavanje standarda za Kosovo, kao i sudjelovanje svih zajednica na predstojećim kosovskim izborima 23. listopada ove godine.

Tijekom prvog posjeta Prištini, 5. studenoga 2003., Gossman je izjavio da će se, ako Kosovari ispune postavljene standarde do sredine 2005. godine, tada moći početi razmatrati pitanje konačnog statusa Kosova.

Američki državni podtajnik trebao bi u srijedu prijepodne, prije dolaska u Prištinu, posjetiti Beograd i razgovarati s najvišim dužnosnicima, uključujuči i novog predsjednika Srbije Borisa Tadića. Kako se očekuje, Grossman će još jednom potvrditi američku potporu reformisti Tadića i zatražiti od Srbije ispunjavanje obveza prema međunarodnoj zajednici kao što je uhićenje i predaja osumnjičenih ratnih zločinaca Haškom tribunalu.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više