Američki Hrvati pisali Powellu zbog ubojstva u Konjicu

NACIONALNA Federacija Američkih Hrvata (NFCA) osudila je u srijedu nedavno ubojstvo tri Hrvata u Konjicu i zatražila da Sjedinjene Države učine više na zaštiti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik NFCA John Kraljić u pismu američkom državnom tajniku Colinu Powellu izrazio je zabrinutost statusom Hrvata u BiH i pozvao Sjedinjene Države da zatraže da Saudijska Arabija prekine pomoć BiH budući da tamo promovira svoju vrstu islama i kulture koji su strani BiH.

Kraljić je u pismu rekao da je takav ´otvoreni prozelitizam štetan za budućnost Bosne i Hercegovine kao europske države i predstavlja otvorenu prijetnju preostalim Hrvatima katolicima u zemlji´ te stvara mogućnost da al Qaida ostane aktivna u BiH.

Tri Hrvata u selu kraj Konjica nedavno je ubio islamski ekstremist pripadnik navodne humanitarne organizacije koju je financirala Saudijska Arabija.

Kraljić je također rekao da Sjedinjene Države također snose dio krivnje jer ne potiču politiku koja bi branila prava Hrvata u BiH. On piše da je američka politika ignoriranja najjače hrvatske stranke u BiH, Hrvatske demokratske zajednice, ´ostavila Hrvate bez obrane pred političkim napadima srpskih i islamskih organizacija u toj zemlji´.

Predsjednik NFCA u pismu Powellu napominje da SAD ne daju nikakvu pomoć za povratak hrvatskih izbjeglica i prognanika u BiH i zatražio da se takva pomoć usmjeri ´hrvatskim povratnicima kako bi se spriječio daljnji pad broja Hrvata u BiH´.

Kopije pisma poslane su i predsjedniku Odbora za vanjske odnose američkog Senata i predsjedniku Odbora za vanjske odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa kao i Američkoj konferenciji katoličkih biskupa.

NFCA je krovna organizacija američkih Hrvata koja okuplja oko 130.000 članova.

Pročitajte više